E panică în paradisul exotic din Canare, o destinaţie de vacanţă preferată de români. Mii de oameni au fost evacuaţi din calea flăcărilor care cuprind tot mai multe hectare de vegetaţie şi se apropie periculos de case. Ministerul de Externe le recomandă românilor care pleacă în vacanţă în Gran Canaria să urmăreasă recomandările autorităţilor locale şi să evite oraşele şi drumurile care au fost închise de flăcări. Un român a povestit în exclusivitate pentru Observator cum au descurs operaţiunile de salvare.

"Să plecăm, repede, repede, să plecăm de aici! Haide, haide!", sunt imagini surprinse în timpul incendiilor care au cuprins cea mai mare insulă din Canare. 

Articolul continua dupa recomandari

Flăcările care ajung şi la 100 de metri înălţime ard necontrolat şi înaintează periculos. Pe străzi, oamenii părăsesc în grabă locuinţele. În zonele cuprinse de flăcări sunt şi români. 

Constantin Pletosu, român stabilit în Insulele Canare: Au declarat acum câteva ore calamitate de nivelul 3, ceea ce se declară doar în caz de calamităţi nucleare care ameninţă teritoriul naţional

700 de oameni, pompieri şi militari încearcă imposibilul. Să ţină în frâu un incendiu care a cuprins deja 6 mii de hectare de vegetaţie şi a afectat 10 localităţi. 

Constantin Pletosu, român stabilit în Insulele Canare: Acum se lucrează, cred, cu 21 de mijloace aeriene de stingere a incendiilor. Au venit şi hidroavioane din peninsulă, din Spania, din Malaga parcă

Până acum, mii de oameni au fost evacuaţi, din şapte localităţi unde focul s-a apropiat ameninţător de case. 

Constantin Pletosu, român stabilit în insulele Canare: Sunt şi români care locuiesc în acele 7 localităţi. Vor căuta să intervină cum fac americanii, cu o substanţă care să înnăbuşe focul, nu cu apă. Apa nu mai este eficientă la momentul actual

Dar Gran Canaria este un paradis turistic, o destinaţie de vacanţă preferată de mulţi europeni. 14 milioane de străini au ajuns pe insulă anul trecut. Pentru moment, focul este departe de zona hotelurilor, dar precauţia este recomandată. 

Ministerul Afacerilor Externe a lansat o atenţionare de călătorie pentru românii cu planuri de vacanţă în regiune. Să respecte recomandările autorităţilor locale şi să evite cele 20 de drumuri care au fost închise din cauza flăcărilor.