Autorităţile din Praga au descoperit cum pot să valorifice fabricile şi berăriile abandonate din oraş. Edilii le vor transforma în imobile rezidenţiale, restaurante sau chiar clădiri de birouri. Deocamdată totul este în fază de discuţii şi proiect, pentru că orice transformare de acest fel are nevoie de o grămadă de aprobări.

Praga este cunoscută pentru catedralele gotice, străzile cu piatră cubică şi priveliştea de poveste văzută din castelul medieval. Însă nu departe de peisajele văzute în vederi, sunt fabricile comuniste şi berăriile abandonate după Revoluţia de Catifea.

Articolul continua dupa recomandari

Dezvoltatorii nu le văd însă ca pe nişte ruine, şi mai degrabă ca pe adevărate comori.

Marek Vacha, purtătorul de cuvânt al Institutului de Dezvoltare Urbană: Sunt multe zone industriale în centrul oraşului şi avem nevoie de noi cartiere rezidenţiale să fie construite. Şi nu doar pentru că oamenilor le este greu să-şi găsească locuinţe în zona această, dar şi pentru că astfel oraşul devine mai compact, ecologic şi economic.

Autorităţile vor să readucă la viaţă imobilele aflate în paragină pentru a crea noi locuri de muncă şi să atragă cât mai mulţi investitori.

Printre proiectele propuse se numără şi o fabrică de lactate abandonată care va fi transformată în imobil rezidenţial şi spaţiu pentru magazine. Iar o gară abandonată va deveni clădire pentru birouri.

Petr Palicka, director de investiţii şi dezvoltare: Imobiliarele pe care le constuim aici vor exista pentru mulţi ani şi schimbă radical aspectul mai multor zone ale oraşului. Facem asta într-un mod responsabil şi ne dorim ca alţi dezvoltatori să facă acelaşi lucru, să urmeze acelaşi principiu şi să construiască ceva frumos pentru a îmbunătăţi faţada oraşului.

Dezvoltatorii mai au de aşteptat până la începerea lucrărilor. Autorizaţiile de construcţie sunt greu de obţinut din cauză că centrul oraşului Praga este protejat de UNESCO.