Manifestanţii paşnici s-au impus în cea de-a şasea noapte consecutivă de proteste în Catalonia. Mii de oameni au format un zid între grupurile de extremişti şi poliţie pentru a evita un nou război de stradă. Totuşi, incidentele nu au putut fi evitate în totalitate. Grupuri de militanţi radicali au incendiat mobilierul stradal, inclusiv pe principala arteră turistică din oraş. Colega noastră Biaca Iacob este la Barcelona şi a fost martor la evenimentele din stradă.

Cu pancarte şi steaguri catalane în mâini, şase mii de oameni au ieşit în stradă în Barcelona. Cea mai mare mobilizare a fost chiar pe principala arteră turistică din oraş, locul unde vineri seară au fost lupte crunte.

Articolul continua dupa recomandari

Autorităţile au avut drept aliaţi chiar o parte dintre protestatari. Umăr la umăr, mii de oameni au format un lanţ uman între agenţii de poliţie şi grupurile de militanţi radicali puşi, din nou, pe scandal. Câteva persoane au incendiat mobilierul stradal şi au aruncat pietre, sticle şi petarde în direcţia forţelor de ordine. Aflaţi în mijlocul protestelor, şi jurnaliştii şi-au asumat riscuri uriaşe.

BIANCA IACOB, reporter Observator: Dacă eşti jurnalist trebuie să porţi neapărat cască şi vestă inscripţionată pentru ca poliţia să te recunoască şi să te scoată în zona de protecţie.

Bilanţul total al celor şase nopţi de protest depăşeşte 500 de răniţi. Cele mai multe victime - 300 - sunt din rândul poliţiştilor. Doi agenţi sunt în stare foarte gravă. Unul dintre ei a fost lovit în zona capului.

26 de oameni au fost răniţi sâmbătă seară şi în Madrid, după ce poliţia a intervenit în forţă împotriva unor protestatari care încercau să blocheze un bulevard. 10 dintre tinerii turbulenţi au fost arestaţi.