Poliţia israeliană a recomandat inculparea pentru corupţie a premierului Benjamin Netanyahu, informează AFP. Decizia de începere a urmăririi penale îi revine procurorului general.

Totuşi, ministrul justiţiei, Ayelet Shaked, a afirmat că după părerea ei un prim-ministru nu trebuie să demisioneze chiar dacă este inculpat oficial. 

Articolul continua dupa recomandari

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a negat că a făcut ceva rău, după ce poliţia isralieană a recomandat să fie inculpat în două cazuri de corupţie. Netanyahu a declarat într-un discurs transmis în direct că numai procurorul general poate să decidă dacă să dea curs recomandărilor poliţiei, care nu reprezintă legea.

"Investigaţiile vor duce nicăieri", a adăugat premierul, care şi-a deeclarat în mod repetat nevinovăţia, pe timpul anchetelor.

Recomandarea poliţiei israeliene vine după doi ani de anchetă.

Este vorba depre ”cazul 1000” - în care Netanyahu este suspectat că a acceptat cadouri scumpe de la binefăcători în schimbul promovării intereselor acestora, şi ”cazul 2000” - în care premierul este acuzat că a încercat să încheie un acord care i-ar fi asigurat o acoperire pozitivă în al doilea cel mai important ziar israelian, Yedioth Ahronoth, în schimbul unor acţiuni împotriva publicaţiei ei rivale gratuite Israel Hayom.

Editorul Yedioth Ahronoth, Arnon Mozes, urmează, de asemenea, să fie inculpat, la fel ca Arnon Milchan, care i-ar fi făcut lui Netanyahu cadouri.

Netanyahu a spus în mai multe rânduri că nu a făcut nimic greşit şi că ”nu va fi nimic, pentru că nu e nimic”.

Înainte de aceste recomandări ale poliţiei, şeful Guvernului israelian a pus în mod deschis în discuţie integritatea comandantului poliţiei şi altor ofiţeri de rang înalt însărcinaţi cu anchetele.

Într-un interviu difuzat miercuri, comandantul poliţiei Roni Alsheich a acuzat că ”oameni puternici” adună informaţii despre anchetatorii cazurilor care-l vizează pe Netanyahu.

Acesta i-a răspuns într-un mesaj postat noaptea târziu pe Facebook, catalogând aceste acuzaţii drept ”rdicole” şi apreciind că declaraţiile şefului poliţiei ”aruncă o umbră” asupra investigaţiei.

Premierul israelian a continuat, în zilele următoare să critice poliţia, inclusiv pe şeful Lahav 433, unitatea de luptă împotriva fraudei.

Decizia de a-l inculpa în mod oficial pe Netanyahu, în vţrstă de 68 de ani, revine procurorului general Avishaï Mandelblit.