Papa Francisc se află zilele acestea foarte aproape de ţara noastră. Suvernul Pontif a ajuns dimineaţă la Sofia, în prima etapă a călătoriei sale în Balcani. Experţii spun că vizita se desfăşoară într-o atmosferă tensionată, datorată relaţiilor reci pe care Biserica Ortodoxă Bulgară le are prin tradiţie cu Vaticanul. La sosire, Papa Francisc a fost întâmpinat cu trandafiri şi iaurt tradiţional bulgăresc chiar de premierul Bulgariei. În predica sa pentru credincioşi Sfântul Părinte a lăsat însă şi un mesaj pentru autorităţile bulgare pe care le-a sfătuit să-şi ţină poporul aproape.

La sosirea pe Aeroportul Internaţional din Sofia, Papa Francisc a fost întâmpinat pe covorul roşu de câţiva copii îmbrăcaţi în port tradiţional, care i-au oferit flori. La rândul său, premierul bulgar i-a dăruit câteva cadouri simbolice.

Articolul continua dupa recomandari

Unul dintre cadouri a fost iaurt tradiţional bulgăresc, aşa cum Suveranul Pontif obişnuia să mănânce în copilărie, în Argentina.

Papa a mers apoi la Catedrala "Sfântul Alexander Nevsky", unde s-a rugat, în linişte, timp de câteva minute. Nu vor exista însă ceremonii religioase oficiate împreună cu liderii Bisericii Ortodoxe Bulgare.

În faţa mulţimii strânse în faţa lăcaşului de cult, Francisc a vorbit despre diferenţele mari dintre vestul şi estul continentului. Şi a făcut apel la unitate.

PAPA FRANCISC: Bulgaria, la fel ca multe alte ţări de pe bătrânul continent, trebuie să facă faţă la ceea ce poate fi numit doar o nouă iarnă, cea a populaţiei în scădere, care a acoperit ca o cortină de gheaţă o mare parte a Europei.

Sub motto-ul "Pace pe Pământ", călătoria Sfântului Părinte se desfăşoară pe fondul relaţiilor reci dintre biserica locală şi Vatican.

La Sofia, Papa Francisc a venit însă cu un mesaj de pace şi s-a întâlnit cu Patriarhul Neofit, pe care l-a sărutat de trei ori pe obraji. E un semn de apropiere aşteptat de mult de locuitorii ţărilor din Balcani, în majoritate ortodocşi.

Preotul FRANCISC DOBOŞ: Începe această călătorie, Sfântul Părinte, în ţări care nu sunt majoritar catolice, aşa cum o va face şi în România. Sunt semne de deschidere, semne de dialog.

După vizita de două zile în Bulgaria, Suveranul Pontif va merge în Macedonia de Nord, ţară cu o minoritate puternică musulmană.

Urmează însă vizita în România, de la sfârşitul acestei luni, cu mesajul să "Mergem împreună". Cu o puternică însemnătate pentru cei peste un milion de catolici din ţara noastră. Va fi a doua oară când un Papă calcă pe pământ românesc, după vizita lui Ioan Paul al II-lea, în 1999.

Papa Francisc va ateriza la Bucuresti in data de 31 mai. Va sta in Romania trei zile, timp in care se va intalni cu credinciosii din capitala, de la Şumuleu Ciuc, din Blaj si de la Iasi. Veti putea urmari intreaga vizita papala intr-o editie speciala dedicata Suveranului Pontif, la Observator.