Un film ştiinţifico-fantastic se derulează sub ochii întregii lumi: pentru prima dată în istorie trei oraşe din China au fost complet închise din cauza unui virus fără leac. Oamenii sunt complet prizonieri şi se bat pe mâncare în magazine. Ca să vă faceţi o idee, cele trei oraşe au împreună 20 de milioane de locuitori, cât toată populaţia României. Panica e amplificată de faptul că numărul morţilor creşte de la o zi la alta, iar virusul a ajuns în alte trei ţări: Vietnam, Arabia Saudită şi Singapore. Sunt şi români care s-au întors din epicentrul bolii. 

Imaginile sunt reale, deşi par desprinse dintr-un film apocaliptic. Nimeni nu intră şi nu iese în Wuhan, epicentrul virusului, şi în alte două oraşe din China.

Articolul continua dupa recomandari

Militari înarmaţi păzesc intrarea în gări, aeroporturi şi în staţii de autobuz. 800 de avioane care trebuiau să ajungă astăzi pe aeroportul din Wuhan au fost anulate. Şi asta înaintea marii migraţii de Anul Nou chinezesc.

20 de milioane de oameni, cât întreaga populaţie a României, sunt prizonieri în oraşele în care trăiesc. 

În supermarketuri, oamenii se bat pentru mâncare. 

Gauden Galea, reprezentant al OMS în China: Încercarea de a băga în carantină milioane de oameni este o metodă ştiinţifică nouă care nu a mai fost folosită până acum ca măsură de protecţie sanitară publică. Nu ştim cât de eficientă va fi

50 de români au fost chiar în oraşul unde a explodat virusul. Sunt membrii în Filamornica Banatul din Timişoara. Au aflat despre pericolul la care s-au expus când erau în drum spre casă, pe aeroportul din Frankfurt. Cei 50 de artişti sunt din diferite oraşe ale ţării: Timioara, Oradea, Cluj, Bucureşti, Braşov şi Constanţa. Cu toţii sunt acum în carantină.

Ioan Gîrboni, director Filarmonica Banatul: I-am rugat pe colegii mei prin SMS ca imediat ce vin în ţară să îşi facă analize. Am vorbit cu firma care se ocupă de medicina muncii şi au adus un virusolog specializat care i-a controlat pe colegii mei. Deci nu s-a descoperit niciun fel de virus

Loti Popescu, purtător de cuvânt DSP Constanţa: Au fost avertizaţi să rămână la domiciliu. O echipă de la noi va monitoriza starea acestora pe o perioadă de 10-14 zile. Nu au voie să intre în contact cu alte persoane

În Cluj, pasagerii primesc indicaţii scrise cum să se protejeze. Şi cui să se adreseze dacă se simt rău.

Cum primul simptom este temperatura, pe marile aeroporturi ale lumii, în schimb, au fost amplasate scannere termice. 

Masca de protecţie poate ajuta, spun medicii, la fel şi respectarea regulilor de igienă. În Coreea de Sud şi Hong Kong, puternic afectate de epidemia SARS cu 15 ani în urmă, oamenii le respectă cu religiozitate: "Mă spăl pe mâini cât de frecvent cu putinţă, port mască de fiecare dată când ies afară. Şi nu frecventez locuri aglomerate zilele acestea".

Există suspiciuni că virusul ar proveni de la şerpi şi poate suferi mutaţii ceea ce îl face şi mai periculos. Organizaţia Mondială a Sănătăţii ar putea decreta peste câteva ore stare de urgenţă la nivel mondial. Dezvoltarea unui vaccin care să combată acest virus ar putea dura cel puţin un an.