După atentatul de la Nisa, Frédéric Gallois, fostul director al Grupului de Intervenţie al Jandarmeriei Naţionale franceze (Groupe d'intervention de la Gendarmerie nationale/ GIGN/), a vorbit despre “un mod de acţiune cunoscut, dar care este o noutate pentru Franţa”.

Potrivit lui Gallois, forţele de ordine s-au confruntat cu “un mod de operare extrem de dificil de contracarat”.

Articolul continua dupa recomandari

“Teroriştii se adaptează dispozitivelor de securitate”, a mai spus Frédéric Gallois.

“Anul trecut, în Israel au existat circa 50 de atacuri de tipul celor aşa-numite atacuri cu vehicul berbec. Este un mod de acţiune cunoscut, dar care este o noutate pentru Franţa”, remarcă el.

Citeşte şi Atentat la Nisa: NOI detalii ies la iveală despre atacator. A premeditat totul cu SÂNGE RECE

“Acest mod de operare corespunde consemnelor Stat Islamic. În absenţa unei arme grele, a unui dispozitiv exploziv, Stat Islamic recomandă utilizarea acestor vehicule pentru a se încerca să se facă maximum de victime”, a spus Gallois.

Ancheta va preciza dacă au existat breşe în dispozitivul de control, de jalonare şi de protejare a mulţimii, a mai explicat fostul director GIGN, care se întreabă cum a putut să se infiltreze un astfel de camion când circulaţia fusese interzisă pe Promenada Englezilor.

“Dar trebuie recunoscut că acest mod de acţiune prin substituire este extrem de dificil de contracarat. Dacă nu s-ar fi întâmplat aici, ar fi fost în altă parte. Teroriştii acţionează în mod imprevizibil şi se adaptează dispozitivelor de securitate”, a completat el.

sursa: antena3.ro