Protestatari mascaţi cu cagule au bombardat forţele de ordine cu sticle incendiare, dar nu s-au înregistrat răniţi. În cele din urmă, planul de măsuri, cerut de creditorii internaţionali ai Greciei, a fost aprobat de parlament.

După o manifestaţie împotriva măsurilor de austeritate, la care au luat parte aproape 15.000 de persoane, un grup de indivizi s-au desprins din cortegiu şi au atacat forţele de ordine. Scutierii instalaţi în faţa parlamentului au fost, apoi, supuşi unui adevărat bombardament cu dispozitive incendiare improvizate.

Articolul continua dupa recomandari

Poliţiştii au ripostat cu gaze lacrimogene şi au reuşit să disperseze grupul turbulent, dar numai pentru o vreme. Incidentele au continuat până noaptea târziu. Poliţia nu a raportat, însă, nici răniţi, nici arestări.

Atât manifestanţii paşnici, mult mai numeroşi, cât şi cei violenţi sunt nemulţumiţi de noul plan de măsuri fiscale promovat de guvernul lui Alexis Tsipras. Deşi a fost ales, iniţial, pentru a pune capăt politicii de austeritate, premierul continuă acum reducerea pensiilor şi creşterea taxelor. Măsurile sunt cerute de Uniunea Europeană şi FMI, ca o condiţie pentru alocarea unei noi tranşe de ajutor financiar. Tsipras promite că va acorda compensaţii categoriilor cel mai greu lovite atunci când starea economiei se va ameliora.

Dezbaterile din parlament s-au încheiat la miezul nopţii iar planul de austeritate a fost aprobat datorită majorităţii, la limită, de care dispune guvernul. Dar partidul de stânga al lui Tsipras este tot mai puternic criticat iar la una din manifestaţii, drapelul său a fost ars în semn de protest.