Mohammed Morsi, în vârstă de 67 de ani, a leşinat în timp ce se adresa instanţei şi a fost transportat la spital, însă medicii nu au mai putut să facă nimic.

Reacţii au venit din întreaga lume. Mişcarea "Fraţia Musulmană" a dat vina pe Administraţia penitenciarelor din Egipt pentru uciderea fostului lider de la Cairo.

Articolul continua dupa recomandari

Iar preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan a transmis că Morsi, care fusese condamnat pentru incitare la violenţă împotriva manifestanţilor din 2012 şi 2013, a fost un martir.

Mohamed Morsi, preşedintele Egiptului: Preţul legitimităţii este viaţa mea. Este viaţa mea! Vreau să am grijă de vieţile oamenilor.

La aproape 5 ani după ce a fost înlăturat de la putere de către armată, Mohamed Morsi s-a stins din viaţă în sala de judecată.

Fostul polititican în vârstă de 67 de ani ar fi discutat cu judecătorul din dosarul său preţ de 20 de minute, înaintea să îşi piardă cunoştinţa.

Primul preşedinte ales democratic în Egiptul modern a fost transportat rapid la spital, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva.

Televiziunea de stat egipteană a transmis că Morsi a suferit un atac de cord.

După anunţul decesului său, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a adus un omagiu lui Morsi, căruia i-a fost unul dintre principalii aliaţi.

Recep Rayyp Erdogan, presedintele Turciei: În ochii noştri, Morsi este un martir care şi-a dat viaţa pentru cauza în care a crezut. Istoria nu va uita niciodată tiranii care l-au condus către moarte, punându-l în închisoare şi ameninţând să-l execute.

Mesaje de condoleanţe şi de susţinere pentru familie au fost transmise şi din Qatar, de către gruparea palestiniană Hamas, de ONU sau Amnesty International. Cea mai importantă formaţiune politică islamică din Iordania acuză autorităţiile egiptene de uciderea lui Morsi.

Morad Adaileh, secretarul general al Frontului Mişcării Islamice din Iordania: Îl considerăm pe acest om un mare martir al istoriei. Un martir care a fost ucis de forţele regimului egiptean.

Morsi ispăşea o pedeapsă de 20 de ani de detenţie pentru incitare la violenţă împotriva manifestanţilor din 2012 şi 2013.

Totodată, fusese condamnat pe viaţă pentru spionaj în favoarea Iranului, Qatarului şi a mişcării palestiniene Hamas.

Membrii Frăţiei Musulmane susţin că Morsi era ţinut în cuşti la procese, că nu îi erau administrate medicamentele de care avea nevoie şi că nu mai primise vizite de aproape an.