Cancelarul Angela Merkel a declarat sâmbătă că germanii îi plâng pe cei care și-au pierdut viața în atacul armat din Munchen și că "împărtășește durerea" familiilor și prietenilor victimelor, transmit DPA, Reuters, EFE și AFP.


"Îi deplângem cu toții — și spun acest lucru în numele întregului guvern federal — cu inimă grea pe toți aceia care nu se vor mai întoarce niciodată la familiile lor", a spus Merkel. "Pentru familii, părinți și copii pentru care astăzi totul pare inutil și fără sens, vă spun personal și în numele multor, multor altora din Germania: vă împărtășim durerea, ne gândim la voi și suferim alături de voi", a adăugat ea, vorbind despre "o noapte a ororii", o seară "greu de îndurat".

Articolul continua dupa recomandari

Totodată, Merkel s-a angajat că serviciile de securitate vor face tot ce le stă în putință pentru a se asigura "siguranța și libertatea oamenilor". Acestea sunt primele comentarii publice făcute de Merkel după atacul de vineri, în care un tânăr germano-iranian în vârstă de 18 ani, bănuit că suferea de afecțiuni psihice, a împușcat nouă oameni și a rănit 27 după care s-a sinucis.

Cancelarul german a promis că se vor afla exact motivele care l-au făcut pe tânărul germano-iranian să ucidă nouă persoane la Munchen și că se va investiga radicalizarea islamistă a refugiatului care a atacat luni cu un topor pasagerii dintr-un tren.

Cancelarul german a susținut această intervenție după o reuniune specială a cabinetului de securitate, convocat pentru a discuta despre atacul de la centrul comercial din Munchen și un restaurant fast food aflat în apropiere.

Poliția a exclus vreo legătură cu islamismul radical și crede în schimb că atacatorul era interesat de atacurile în masă cu armă de foc și s-ar fi inspirat din masacrul comis în urmă cu cinci ani în Norvegia de către Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de oameni.