300 de zile însorite pe an, plaje liniştite şi tratamente pentru zeci de afecţiuni. Asta găsesc turiştii care merg la Marea Moartă, în Israel. Apa este de zece ori mai sărată decât cea din Marea Neagră. Aşadar, în ea pot intra fără teamă chiar şi cei care nu ştiu să înoate.

Coasta Mării Moarte se află la aproape 400 de metri sub nivelul mării. Este cea mai joasă altitudine de pe glob. Despre beneficiile ei pentru sănătate se ştie încă de pe vremea lui Aristotel, de peste două milenii. 

Articolul continua dupa recomandari

Romanii veneau la Marea Moartă ca să îşi trateze anumite boli de piele. Astăzi, turiştii bat distanţe de mii de kilometri ca să se scalde în apele sărate. De la artrită la boli de inimă, aproape toate afecţiunile cronice frecvente se pot trata la Marea Moartă. 

Dacă ai afecţiuni de genul o eczemă undeva pe corp şi faci o cură de 3-7 zile la Marea Moartă, pur şi simplu se vindecă acea eczemă, povesteşte un turist.

Apa Mării Moarte este de peste zece ori mai sărată decât cea din Marea Neagră. Din cauza salinităţii ridicate, în adâncuri nu există peşti sau plante, de aceea i se spune Marea Moartă. 

Plajele de la Marea Moartă nu seamănă cu cele din staţiunile noastre. Nisipul pare, mai degrabă, o pudră fină. Terasele lipsesc, la fel şi muzica. Se aude doar apa care scaldă uşor plaja. Este atât de linişte, încât grupuri de credincioşi din toată lumea se roagă în mijlocul mării.

Selma, o turistă venită din Germania la staţiunile de la Marea Moartă, stă aici aproape o lună, timp în care face băi zilnice în apa sărată. Suferă de o boală degenerativă a pielii şi spune că medicamentele au fost în zadar.

SELMA, turistă din Germania:
Nicio cremă nu mă ajută. Vin aici şi, în trei săptămâni, sunt din nou sănătoasă. Încerc să vin în fiecare an.

Cu toate acestea, terapia durează numai trei ore pe zi. Expunerea la soare după ora zece este riscantă pentru piele. 

Cel mai bun moment pentru o baie în Marea Moartă este înainte de răsăritul soarelui. Aici, în staţiunea Ein Bokek este abia ora 8 dimineaţa, iar apa are deja peste 30 de grade Celsius.