Articolul continua dupa recomandari

Paharele de suc mai mari de 450 de grame au fost interzise, la New York, de primarul Michael Bloomberg, in numele luptei impotriva obezitatii.

“70.000 de oameni vor muri din cauza obezitatii in America, in acest an. 5.000 de oameni din New York vor muri din cauza obezitatii. Iar cele mai bune cercetari stiintifice ne spun ca bauturile zaharoase sunt una din principalele cauze ale obezitatii”, spune Michael Bloomberg.

Producatorii de bauturi si patronii de restaurante nu au fost de acord si s-au adresat justitiei, iar un judecator al Curtii Supreme din New York le-a dat dreptate: el a calificat decizia primarului drept "arbitrara si capricioasa". Dar primarul continua lupta, mai ales ca a facut din sanatatea publica o prioritate a administratiei sale: “Credem ca judecatorul a interpretat legea intr-un mod total gresit si suntem foarte increzatori ca vom castiga in apel”.

Judecatorul si-a motivat decizia si prin faptul ca interdictia s-ar fi aplicat doar in restaurante, in timp ce magazinele puteau vinde, in continuare, sucuri in ambalaje oricat de mari. Decizia primarului i-ar fi afectat, in schimb, pe patronii. salilor de cinema, care obtin pana la 30% din venituri din vanzarea sucurilor in pahare mari sau foarte mari. Cel mai mare pahar de suc de la cinema are 1,2 litri.

Comerciantii sunt de acord ca sucurile baute in cantitati mari pot duce la obezitate, dar spun ca nu e treaba autoritatilor sa decida cat pot sa bea consumatorii.