Preşedintele american, Donald Trump, a discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre piaţa de schimb, la câteva zile după cei doi au căzut de acord să renunţe la taxe şi să evite un război comercial, scrie Politico. Pe timpul vizitei sale în SUA, oficialul european a fost surprins şi când l-a sărutat pe obraz pe liderul american.

„Preşedintele Trump a vorbit cu Jean-Claude Juncker astăzi. Cei doi lideri au continuat discuţia anterioară privind cooperarea comercială între SUA şi UE”, a afirmat Sarah Sanders, secretarul de presă al Casei Albe, într-un comunicat de vineri.

Articolul continua dupa recomandari

Convorbirea dintre cei doi are loc la două zile după ce SUA au fost de acord să oprească impunerea de noi taxe contra Uniunii Europene şi să acţioneze pentru a elimina taxele pentru toate bunurile industriale în afară de autoturisme, să mărească cooperarea privind achiziţiile din domeniul energiei şi să colaboreze cu UE pentru a reforma Organizaţia Mondială a Comerţului.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a confirmat convorbirea telefonică: „A fost, într-adevăr, o continuare a întâlnirii de la Washington”, a declarat ea.

Separat, Juncker a acordat vineri un interviu canalului german ARD în care a fost rugat să explice fotografia în care el îl sărută pe Trump pe obraz. Juncker a răspuns că Trump a fost iniţiatorul.

„În contrast cu comportamentul meu obişnuit, iniţiativa nu a venit de la mine. De asemenea, nu ştiam că se află un fotograf în Biroul Oval. Dar reprezintă foarte bine ambianţa momentului. Domnul Trump a publicat poza, nu eu”, a afirmat Juncker.

Cel care a făcut publică poza a fost chiar liderul american, care a postat poza pe celebrul său cont de Twitter, la care a pus descrierea: Este evident, Uniunea Europeană, reprezentată de @JunckerEU și Statele Unite, reprezentate de al dumneavoastră (n.r. Donald Trump), se iubesc reciproc!

În interviu, Juncker a afirmat că a reuşit să îl convingă pe Trump, folosind statistici din surse americane, că SUA nu se află în deficit pe piaţa de schimb, ci că sunt chiar pe excedent, dacă sunt luate în calcul serviciile şi profiturile companiilor americane din Europa.

Sursa: News.ro, Donald J. Trump/ Twitter.com