(Actualizare 2)  - 60 de oameni au murit în incendiile de vegetaţie care au mistuit, începând de ieri, împrejurimile Atenei.

(Actualizare 1) - Bilanţul morţilor în urma incendiilor de pădure de lângă Atena a urcat la 50 după ce au fost descoperite alte 26 de cadavre, în apropierea oraşului-port Rafina. 

Articolul continua dupa recomandari

Postul naţional de radio ERT a relatat anterior că 24 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 150 au fost rănite în incendiile de vegetaţie care au devastat mai multe zone din apropiere de Atena.

Vezi 6 imagini în Galerie

Ştirea iniţială:

Guvernul grec a instituit stare de urgenţă în jurul Atenei, acolo unde nu mai puţin de 24 de oameni au murit, iar peste 150 au fost răniţi din cauza incendiilor care au izbucnit luni, în apropierea capitalei țării.

Dimitris Tzanakopoulos, purtătorul de cuvânt al guvernului, a declarat marți dimineața, ora Greciei, că aproximativ 69 de persoane au fost spitalizate și multe sunt în stare critică.

Majoritatea victimelor au ars de vii chiar în casele lor sau în maşinile cu care încercau să fugă din calea flăcărilor. Printre victime s-ar putea afla şi turişti străini.

Grecia a solicitat ajutorul celorlalte ţări din Uniunea Europeană. 

Primul incendiu a izbucnit într-o pădure de pini, la zeci de kilometri de capitală. Flăcările au fost propagate rapid de vântul care a atins chiar şi 100 de kilometri pe oră. 

Un alt focar a apărut la nord-est de Atena, în zona unei staţiuni turistice. Zeci de locuinţe şi vehicule au fost mistuite de flăcări. Numeroşi turişti, unii doar în costume de baie, s-au refugiat pe plajă, de unde au fost preluaţi de nave ale marinei militare.

Localnicii surprinşi de înaintarea flăcărilor şi-au părăsit în grabă casele. Dar unii au fost prinşi în capcană şi au ars de vii. Reprezentanţii autorităţilor se tem că numărul victimelor va creşte, pe măsură ce echipele de salvare vor ajunge în zonele sinistrate.

Sute de pompieri, ajutaţi de avioane şi elicoptere, sunt mobilizaţi în lupta cu flăcările. Dar fumul dens, care a redus vizibilitatea, le-a creat mari probleme.  

Premierul Alexis Tsipras şi-a întrerupt o vizită oficială în Bosnia şi a revenit de urgenţă în ţară. 

Grecia a activat mecanismul european de protecţie civilă, iar Ciprul şi Spania i-au oferit deja ajutor. Premierul s-a declarat surprins de apariţia simultană a mai multor focare de incendiu iar ministrul de interne a sugerat că unele ar putea fi declanşate deliberat.