Potrivit declaraţiilor Ministrului Sănătăţii, Jeremy Hunt, Marea Britanie ar putea să organizeze un al doilea referendum privind statutul în UE, dacă negociatorii britanici vor ajunge la un acord privind migraţia cu Bruxelles.

Hunt susţine că următorul premier ar trebui să aibă ocazia de a negocia cu Bruxelles înainte de a activa articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, ce declanşează procedura de ieşire a Marii Britanii din UE.

Articolul continua dupa recomandari

“Înainte de a porni ceasul, trebuie să negociem un acord şi să-l prezentăm britanicilor, fie în cadrul unui referendum, fie printr-un manifest al conservatorilor în cadrul unor alegeri generale”, a precizat demnitarul britanic.

De asemenea, analiştii susţin că există o probabilitate mare ca Hunt să lanseze o campanie pentru a-i urma lui David Cameron la conducerea executivului de pe 10 Downing Street. Însă, nimeni nu îşi doreşte să rămână în istorie drept premierul britanic care a declanşat procedura de ieşire din blocul comunitar.

Liderii europeni presează pentru o ieşire cât mai rapidă a Marii Britanii din UE şi susţin că nu vor avea loc negocieri până ce nu este declanşat articolul 50. Mai mult, această procedură nu poate să aibă loc în luna octombrie, aşa cum doresc conservatorii.