Bucate româneşti cum n-a văzut Parisul! Aşa sună reţeta de succes a celor trei români care au reuşit să-i cucerească pe francezi cu papanaşi, sarmale cu mămăliguţă şi chiar mici. Am mers pe urmele lor, în micul restaurant românesc din capitala Franţei. Acolo unde bucătarii gătesc doar preparate care le-au marcat copilăria, cu ingrediente aduse din România. 

Pe o stradă cochetă, din districtul 9 al Parisului, Ovidiu şi Bogdan pregătesc... mămăligă. Este doar unul dintre preparatele tradiţionale care i-au propulsat în topul Vogue al celor mai bune restaurante din capitala Franţei.

Articolul continua dupa recomandari

La Ibrik, se simte aerul de acasă. O mască maramureşeană, un bătător de rufe şi covoarele ţesute la război spun o poveste 100% românească. 

OVIDIU MALISEVSCHI: Nu am făcut nimic special, doar am luat preparatele atât de dragi din copilărie şi din toată tinereţea noastră, am aplicat câteva tehnici de restaurant, am urmărit să păstrăm intact gustul şi cam atât

Ovidiu a început să gătească de nevoie, atunci când s-a mutat singur. Încet, încet, a renunţat la pasiunea sa pentru motoare şi s-a dedicat bucătăriei. A ajuns chiar şi în faţa juraţilor de la Chefi la Cuţite. Acum, cei doi prieteni au Parisul la picioare. Transformă preparatele româneşti în adevărate capodopere gourmet, care îi impresionează pe francezi. 

BOGDAN ALEXANDRESCU: Sunt înnebuniţi de mujdei pentru că e un sos foarte simplu, din 3 ingrediente, usturoi, puţin ulei, sare şi apă şi pe ei pur şi simplu îi fascinează pentru că ei care sunt maeşti sosurilor nu pot să conceapă un preparat care e mult spus preparat poate să aibă atât de mult gust

Bulzul, sarmalele sau fasolea bătută au nume sofisticate în meniul franţuzesc şi se vând chiar şi de zece ori mai scump decât în România. Toate ingredientele sunt aduse de cei doi chefi din ţara noastră. 

Tot româncă este şi cea care a deschis restaurantul din capitala Franţei. Ecaterina Paraschiv a renunţat la drept şi s-a dedicat întru totul acestui loc. 

ECATERINA PARASCHIV, patroana restaurantului: România este o ţară care are o cultură foarte specială între Occident şi Orient. Am fost colonizaţi de foarte multe naţii şi bucătăria noastră este foarte bogată din cauza asta 

Pentru că ea are rădăcini şi-n Grecia, influenţa elenă se simte în farfuriile cu preparate româneşti. Iar combinaţia s-a dovedit irezistibilă pentru francezi.