Greta Thunberg, adolescenta din Suedia devenită portavoce pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, a ținut un discurs dramatic la ONU. În lacrimi, tânăra i-a atacat dur pe liderii lumii.

"E totul rău. Nu ar trebui să fiu aici, ar trebui să fiu la şcoală, de cealaltă parte a oceanului. Ne cereți nou, tinerilor, speranță? Cum îndrăzniţi? Mi-aţi furat visele şi copilăria cu vorbele voastre goale", a declarat Greta Thunberg.

Articolul continua dupa recomandari

"Fac, cu toate acestea, parte dintre cei care au noroc. Oamenii suferă, mor. Ecosisteme întregi se prăbuşesc, ne aflăm începutul unei extincţii în masă, iar tot despre ceea ce discutaţi voi sunt banii şi basme despre creştere economică eternă? Cum îndrăzniţi!", a mai spus adolescenta, cu ochii înlăcrimați.

Acest scurt discurs este unul dintre cele mai percutante pe care adolescenta în vârstă de 16 ani le-a susţinut de la sosirea sa în Statele Unite, la sfârşitul lui august.

Greta Thunberg: "Nu vă vom lăsa să scăpaţi aşa"

Ea a repetat, ca în alte dăţi, fapte ştiinţifice care confirmă încălzirea accelerată a planetei, iar apoi i-a atacat pe şefii de stat şi de guverne prezenţi la acelaşi summit, la care a invitat-o secretarul general al ONU Antonio Guterres.

"Voi ne-aţi dezamăgit. Însă tinerii încep să vă înţeleagă trădarea", a denunţat Greta Thunberg.

"Dacă decideţi să ne lăsaţi baltă, vă spun că nu vă vom ierta niciodată. Nu vă vom lăsa să scăpaţi aşa", a mai spus tânăra.

"Lumea se trezeşte, iar schimbarea soseşte, fie că va place, fie că nu. Mulţumesc!", și-a încheiat discursul Greta Thunberg, aplaudată în marea sală a Adunării Generale a ONU.