Grecia îşi caută morţii printre ruine şi cenuşă. 81 de oameni au pierit şi o sută sunt daţi dispăruţi, după cel mai puternic incendiu din ultimul deceniu. Pe străzile încremenite, supravieţuitorii şi salvatorii aşteaptă semne de viaţă. Sunt cele mai negre zile din viaţa lor.

Echipa Observator a ajuns azi în zona calamitată. În acele oraşe distruse de incendii, Andreea Ţopan a stat de vorbă cu răniţii, cu voluntarii Crucii Roşii dar şi cu românii care au trăit clipele de panică. Grecia e în doliu şi primeşte sprijin internaţional ca să se ridice. România a trimis două aeronave în ajutor. 

Articolul continua dupa recomandari

Satul de vacanţă Mati e o ruină. În mijlocul străzii pustii doi bărbaţi se strâng în braţe. În jurul lor, sunt zeci de maşini care arată ca după bombardament. Proprietarii le-au abandonat sub ameninţarea flăcărilor. În mijlocul lor, o mamă a pierit după ce s-a pierdut de soţul şi de copilul ei.

Pe străzile de unde ambulanţele au adunat morţii, escavatoarele fac drum printre caroseriile arse. Din case au mai rămas în picioare doar ziduri negre. Peste tot sunt obiecte pe care oamenii le-au pierdut în fuga lor de moarte.

În Mati, trupuri carbonizate au fost adunate de pompieri, de la câţiva metri distanţă de mare. Oameni morţi au fost găsiţi în case, pe drumuri şi în maşini. Focul nu le-a dat timp să reacţioneze. Supravieţuitorii vorbesc despre cea mai neagră zi din viaţă.

Salvatorii spun că sunt şanse mici ca sub ruine să existe viaţă. Peste o sută de oameni sunt daţi dispăruţi. Familiile le-au postat fotografiile pe Internet, cu speranţa că cineva i-a văzut.

Un cuplu irlandez aflat în luna de miere în Mita a fost despărţit de incendiul de pe coasta Greciei. Pe ea au luat-o ambulanţele, el este căutat încă de pompieri.

În timp ce sudul Greciei arde vestul ţării a fost lovit azi de cutremur. Un seism cu magnitudinea de 5,5 grade pe Richter s-a înregistrat în Marea Ionică, la 27 de kilometri vest de localitatea Methóni.