Franţa şi întreaga lume sunt în stare de şoc. Catedrala Notre Dame din Paris, simbolul acestei ţări şi unul din cele mai iubite monumente ale creştinătăţii, a fost devastată de un uriaş incendiu. Acoperişul clădirii vechi de peste 800 de ani a ars aproape în întregime sub privirile parizienilor şi ale turiştilor. Unul dintre cele mai dramatice momente a fost prăbuşirea turlei înalte de peste 90 de metri. 

După câteva ore în care sute de pompieri s-au luptat cu flăcările, ei au reuşit să salveze structura edificiului şi unele din relicvele sacre pe care le adăpostea. La 11 ore de la izbucnirea incendiului, focul nu a fost stins însă în totalitate. Amploarea pagubelor este, încă, necunoscută. Preşedintele Macron a promis că Franţa îşi va reclădi catedrala, iar numeroşi oameni au trimis deja donaţii. Printre ei, familia unuia din cei mai bogaţi oameni din Franţa, soţul actriţei Salma Hayek, care a donat impresionanta suma de 100 de milioane de euro.

Articolul continua dupa recomandari

Incendiul de la Notre Dame, care la început părea neînsemnat, a fost văzut cu zece minute înaintea orei 19, ora locală. Ultimii turişti tocmai părăseau catedrala, înaintea de închidere. Focul a pornit în zona schelelor care fuseseră ridicate pentru renovarea clădirii şi s-a extins foarte rapid. Pompierii au sosit după numai câteva minute, dar acoperişul era, deja, în flăcări.

Incendiu la Notre Dame. Turla din secolul 13 s-a prăbușit

Structura din lemn a acoperişului, care data, în parte, încă din secolul al treisprezecelea, a ars aproape în întregime. Pompierii au putut doar să încetinească înaintarea flăcărilor, în timp ce se străduiau să salveze cât mai multe din relicvele şi operele de artă dinăuntru. La o oră după declanşarea incendiului, aşa-numita fleşă, un ornament vertical din lemn şi metal, înalt de 93 de metri, s-a prăbuşit.

Insula de pe Sena, unde se află catedrala, a fost blocată de poliţie. Chiar şi aşa, sute de oameni au urmărit, îngroziţi, cum flăcările devastau, treptat, monumentul. Unii s-au rugat în cor şi au cântat imnuri religioase, pentru a invoca ajutorul divinităţii.

Cununa de spini a lui Iisus şi tunica regelui Ludovic cel Sfânt, salvate

După câteva ore de luptă, în care un pompier a fost grav rănit, s-a aflat că structura catedralei şi mai ales cele două turnuri care adăpostesc clopotele nu mai erau în pericol. Chiar dacă nu fusese stins, incendiul era controlat. Iar două din cele mai însemnate relicve, cununa de spini a lui Iisus şi tunica regelui Ludovic cel Sfânt, fuseseră salvate. Nu se ştie însă deocamdată în ce stare sunt vitraliile, marea orgă şi alte opere de artă.

Ceea ce putea fi cel mai rău a fost evitat, chiar dacă bătălia nu a fost încă, pe deplin, câştigată - Emmanuel Macron, președintele Franței

Preşedintele francez a venit la locul dezastrului, însoţit de şeful guvernului, primarul Parisului şi alţi demnitari. El a promis că monumentul va fi reclădit, în timp ce primele donaţii începeau să sosească într-un cont deschis în acest scop.

Această catedrală o vom reconstrui. Toţi, împreună. Şi este, fără îndoială, o parte din destinul Franţei - Emmanuel Macron, președintele Franței

Incendiu Notre Dame. Reconstrucția ar putea dura decenii

Specialiştii consideră, însă, că reconstrucţia va dura ani de zile sau chiar decenii. Iar primele imagini venite din interiorul catedralei dovedesc amploarea dezastrului. Numeroşi şefi de stat şi alţi oameni politici străini şi-au exprimat solidaritatea cu poporul francez.

Incendiul de la catedrala Notre Dame este ceva cum puţini oameni au mai văzut până acum - Donald Trump, președintele Statelor Unite

"Un simbol istoric al culturii europene este în flăcări. România este alături de Franţa", a transmis preşedintele Klaus Iohannis.

"Sunt îndurerată de veştile teribile de la Paris. Gândurile mele se îndreaptă către prietenii francezi", a scris, la rândul său, premierul Viorica Dăncilă. Şi custodele Coroanei României, majestatea sa Margareta, aflată în Franţa, şi-a exprimat solidaritatea cu poporul francez şi admiraţia faţă de acţiunea pompierilor.