Cel mai activ vulcan din Indonezia a erupt violent, la doar câteva zile după vulcanul Kilauea din Hawaii. Din cauza fumului degajat, au fost anulate toate cursele aeriene de pe un aeroport din apriopiere. Mii de localnici au fost evacuaţi.

Merapi, cel mai activ vulcan din Indonezia, a început să erupă puternic. Norul de fum a ajuns la 5.500 de metri înălţime, astfel că zborurile de pe aeroportul Yogyakarta au fost anulate. În plus, locuinţele de pe o rază de trei kilometri au fost evacuate de urgenţă. 

Articolul continua dupa recomandari

Cu aceeaşi problemă se confruntă şi americanii din Hawaii. Autorităţile au emis o alertă cu privire la calitatea aerului din mai multe regiuni ale insulei, din cauza concentraţiei ridicate de dioxid de sulf ridicat emisă de vulcanul Kilauea.

Parcul Naţional de Vulcani Hawaii a fost închis după ce geologii au avetizat că în vârful craterului vor avea loc erupţii şi mai violente. Vulcanul Kilauea va emana cantităţi mari de cenuşă şi fum care se vor răspândi pe o distanţă de 32 de kilometri.

Până acum. 36 de case, zeci de maşini, şosele şi aproape 50 de hectare de vegetaţie au fost înghiţite de lavă. În plus, 15 fisuri prin care iese rocă incandescentă au apărut în sol. Din fericire, până acum nu s-au înregistrat victime. Cei 2.000 de localnici, evacuaţi în urmă cu o săptămână, rămân în continuare în centrele de adăpost special amenajate.