Preşedintele Donald Trump s-a supărat pe premierul Danemarcei, după ce ideea sa de a cumpăra Groenlanda a fost respinsă. Trump şi-a anulat apropiata vizită la Copenhaga şi o acuză pe şefa guvernului de aici că nu respectă Statele Unite. Aceasta susţine însă că relaţiile dintre cele două ţări nu sunt în criză.

Anularea vizitei lui Trump, programată la începutul lui septembrie, a surprins guvernul de la Copenhaga. Mai ales că preşedintele a anunţat acest lucru, după obiceiul său, pe twitter. El a explicat, apoi, că s-a simţit jignit când premierul danez a spus că ideea vânzării Groenlandei este "absurdă".

Articolul continua dupa recomandari

Donald Trump: Declaraţia prim-ministrului că este "absurdă", că e o idee absurdă, a fost o declaraţie răutăcioasă. Ea nu vorbea cu mine personal. Ea vorbea cu Statele Unite ale Americii. Nu aşa se vorbeşte cu Statele Unite, cel puţin cât sunt eu la conducere. 

Şefa guvernului danez s-a declarat surprinsă de anularea vizitei, dar a adăugat că relaţiile cu Statele Unite nu vor fi afectate.

Mette Fredrisken: S-a discutat în ultimele zile despre o posibilă vânzare a Groenlandei, pe care prim-ministrul Groenlandei, Kim Kielsen, a respins-o clar. Bineînţeles, sunt şi eu de acord cu poziţia sa. Dar anularea vizitei nu modifică relaţia bună dintre Danemarca şi SUA.

Alte reacţii au fost mai puţin politicoase. Presa şi politicienii danezi îl compară pe Trump cu un "stăpân colonial ignorant" şi afirmă că anularea vizitei este o insultă. Locuitorii Groenlandei sunt mai degrabă amuzaţi de intenţia lui Trump de a le cumpăra ţara, cu popor cu tot.

Potrivit Constituţiei, Groenlanda este una din cele trei ţări componente ale regatului danez, alături de Insulele Feroe şi Danemarca propriu-zisă. Cei 56.000 de locuitori beneficiază de autonomie extinsă.

Resursele bogate de petrol, gaz, aur şi uraniu, ca şi importanţa strategică a insulei sunt motivele neaşteptatului interes al lui Trump, consideră analiştii politici.