O nouă înregistrare compromiţătoare cu preşedintele Igor Dodon face furori în Republica Moldova. A fost filmat în timp ce discută despre federalizarea ţării, o mişcare făcută în favoarea Rusiei. Pentru că protestele din Chişinău ar putea lua amploare, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a lansat un avertisment de călătorie pentru românii care vor să meargă în Republica Moldova.

Publicată de o televiziune apropiată lui Vladimir Plahotniuc, înregistrarea surprinde o discuţie pe un subiect sensibil. Igor Dodon pare să-i dicteze unui apropiat al oligarhului moldovean cum să formuleze condiţia federalizării Republicii Moldova.

Articolul continua dupa recomandari

Ar fi vorba despre un acord secret cu Moscova, potrivit căruia Transnistria ar primi mai multă autonomie.

Între timp, criza se adânceşte. Cele două Guverne, care nu se recunosc reciproc, ţin şedinţe şi iau decizii separat. Executivul condus de Pavel Filip şi susţinut de miliardarul Vladimir Plahotniuc vrea să mute ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Dar Cabinetul pro-european, al cărui premier este Maia Sandu, a catalogat decizia drept o ofensă adusă Statelor Unite. Totodată, i-a cerut opoziţiei să retragă poliţiştii şi jandarmii care blochează de câteva zile accesul în instituţiile publice din capitală.

Maia Sandu, premierul Republicii Moldova: Opoziţia parlamentară blochează în continuare în mod ilegal şi abuziv instituţiile statului. În acest context, invitaţia lor la dialog arată intenţia de a pune în practică tentativa de lovitură de stat.

Astăzi, şeful Poliţiei din Republica Moldova a demis şase ofiţeri care şi-au exprimat în mod public susţinerea pentru Guvernul Maia Sandu.

Din cauza situaţiei instabile, Ministerul Afacerilor Externe recomandă românilor să evite în special zonele în care au loc proteste.