Preşedintele autoproclamat Juan Guaido îl acuză pe liderul ales Nicolas Maduro că încearcă să îl intimideze, după ce membrii ai Forţelor Speciale de Poliţie i-au călcat pragul casei. Guaido a făcut apel la Rusia şi China să susţină schimbarea de guvern invocând că asta ar îmbunătăţi oportunităţile economice. De cealaltă parte, reprezentanţii preşedintelui ales au organizat proteste pentru susţinerea sa.

Liderul autoproclamat de la Caracas a denunţat presiuni din partea regimului încă în funcţie.

Articolul continua dupa recomandari

Juan Guaido, preşedinte autoproclamat al Venezuelei: Membri ai Forţelor Speciale sunt acasă la mine. Întreabă unde este soţia mea, Fabiana. În acest moment, dictatura crede că va reuşi să ne intimideze.

Funcţionarii au plecat după ce au discutat cu paznicul clădirii, timp în care vecinii s-au adunat în faţa locuinţei.

Juan Guaido a transmis Rusiei şi Chinei că ar fi mai avantajate din punct de vedere economic dacă ar renunţa la sprijinul acordat lui Maduro.

Juan Guaido, preşedinte autoproclamat al Venezuelei: Extracţia de petrol a fost redusă de la 3,5 milioane de barili pe zi la 1 milion. Ceea ce ar avantaja Rusia şi China ar fi stabilitatea acestei naţiuni şi o schimbare a modului de guvernare.

În capitala Caracas, sute de angajaţi ai companiei petroliere de stat au participat la o manifestaţie pro-Maduro. Oamenii se tem că noile sancţiuni impuse de SUA le pun în pericol locurile de muncă.

Între timp, în Romania, reprezentanţii UE s-au pronunţat din nou pentru o rezolvare paşnică a conflictului.

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate: Am căzut cu toţii de acord cu privire la obiectivul pe care Uniunea Europeană şi statele membre îl au şi acesta este de a avea, cât mai curând posibil, alegeri democratice libere cu garanţii internaţionale în Venezuela.

Într-un mesaj online, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, l-a îndemnat pe Nicolas Maduro, să accepte amnistia propusă de opozantul Juan Guaido. Bolton i-a sugerat preşedintelui ales să se retragă în linişte pe o plajă însorită departe de Venezuela.