Construcţia noului sarcofag de la Cernobîl a fost finalizată. După o investiţie de 2 miliarde de euro şi nouă ani de lucrări, sarcofagul cântăreşte 36.000 de tone şi protejează mediul de cele 200 tone de materiale radioactive aflate în zona Reactorului 4.

Potrivit autorităţilor ucrainene, sarcofagul de la Cernobîl este cea mai mare structură mobilă din lume, cu o anvergură de 257 de metri şi o masă totală de peste 36.000 de tone.

Articolul continua dupa recomandari

Reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986 şi a provocat cel mai mare accident din istorie, radiaţii puternice fiind împrăştiate în numeroase ţări din Europa.

În primele luni de după accident, 30 de muncitori şi-au pierdut viaţa din cauza exploziei sau a radiaţiilor extrem de puternice.

Aproximativ 600.000 de oameni au fost expuşi la radiaţii în timpul intervenţiei de la Cernobîl pentru stingerea incendiului şi decontaminarea zonei.

De asemenea, alţi 350.000 de oameni din Ucraina şi Belarus au fost obligaţi să se mute.

Noul sarcofag de la Cernobîl, inaugurat de preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a fost construit pentru a proteja mediul de cele peste 200 de tone de materiale radioactive, dar şi să prevină topirea reactorului.