Vremea de cod roşu a dat alarma în Europa. În Croaţia, rafalele lovesc cu puterea unui uragan, în timp ce Italia e devastată de inundaţii. Nici România nu este ferită de fenomenele extreme. Un ciclon mediteranean a schimbat brusc vremea şi urmează alte ploi şi vijelii.

Ciclonul mediteranean care s-a instalat deasupra României în prag de vară a adus furtuni, grindină şi vijelii. Iar temperaturile s-au prăbuşit peste noapte, sub normalul perioadei.

Articolul continua dupa recomandari

În anotimpul extremelor, şi restul Europei se confruntă cu o vreme severă. Croaţia este sub cod roşu şi portocaliu de vânt puternic, încă din wekend. Ministerul Afacerilor externe a emis o atenţionare de călătorie pentru românii care tranzitează regiunea.

În Zagreb, rafalele care au lovit cu forţa unui uragan au luat pe sus acoperişuri şi au smuls copacii din rădăcină. Două femei au fost rănite de un chioşc de lemn luat pe sus de vânt.

Vântul a fost anormal de puternic, dar asta este o consecinţă a schimbărilor climatice!

În Bosnia, viiturile au lăsat în urmă un dezastru. Sute de case au fost inundate de râurile umflate, iar străzile s-au transformat în râuri. Ploaia a provocat şi alunecări de teren, în timp ce sute de oameni au rămas fără energie electrică şi rezerve de apă. Ar putea fi cele mai grave inunundaţii din 2014, când zeci de oameni au murit, înghiţiţi de şuvoaie.

Vremea extremă a lovit şi Italia. În nord, ploile au provocat inundaţii masive, în timp ce sudul a fost lovit de grindină.

În Calabria, străzile din mai multe localităţi au fost acoperite de un strat gros de gheaţă.

Meteorologii avertizează că vremea extremă va continua până joi. În paralel, Marea Britanie, Franţa, Spania şi Portugalia se vor confrunta cu zile caniculare.