Grecia este în alertă. Ciclonul Zorba a lovit deja continentul, iar rafalele de vânt sunt aşteptate să atingă şi 120 de kilometri pe oră. Cea mai mare furtună formată vreodată în Marea Mediterană a lovit şi destinaţii turistice frecventate de români, precum insulele Creta, Zakynthos sau Evia.

Sudul Peloponezului a simţit primul puterea naturii. Forţa cu care înaintează ciclonul le-a amintit grecilor de faimosul personaj Alexis Zorba, după care l-au şi botezat. 

Articolul continua dupa recomandari

Dar autorităţile avertizează că nu este loc de glumă. În cursul serii, Zorbas, căruia meteorologii i-au dat denumirea ştiinţifică Medicane va atinge, pe alocuri, puterea unui uragan.

Preventiv, autorităţile au emis cod roşu de vânt şi le-au transmis localnicilor să iasă din case doar dacă este absolut necesar. În Atena, unde trăiesc mii de români, ciclonul a lovit, de asemenea.

VERONICA TODOR, corespondentul Observator în Grecia: S-au dat avertizări, iar armata este în alertă. De două zile, pe străzile din Atena unde sunt copaci în pericol de a cădea peste case, de a rupe liniile de curent, au fost tăiaţi.

Atenţionare de la MAE

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenţionare de călătorie pentru românii aflaţi în zonele vizate de furia naturii.

Tudorel Merisan, român stabilit în Creta: "Păi în Creta, să se ridice valuri de 12 metri este o problemă foarte mare pentru că sunt magazine pe mal şi e zonă turistică. Sezonul turistic e încă în floare şi s-au alarmat, într-adevăr autorităţile."

Înainte să ajungă în Grecia, Zorbas a îngenunchiat Sicilia. Cele mai mari pagube sunt în zonele de coastă. Valurile au atins 7 metri înălțime şi au inundat străzile și casele din cartierele de pe litoral. În Catania, bărcile din port au fost distruse.