Britanici sunt chemaţi la urne, joi, pentru a alege dacă vor să rămână sau nu în Uniunea Europeană, după 46 de ani de apartenenţă la această uniune. Deşi liderii de stat, investitorii şi companiile au tras deja semnalul de alarmă, că o potenţială ieşire din bloc va duce la scăderea influenţei internaţionale a fostului imperiu, va zgudui pieţele financiare şi va lansa unde de şoc în întregul occident, sondajele rămân strânse.

BREXIT 2016. Aproximativ 45 de milioane de britanici au dreptul să voteze în 382 de circumscripţii în "Referendumul cu privire la apartenenţa Regatului Unit la Uniunea Europeană". Însă, doar cetăţenii UE rezidenţi britanici în Irlanda, Malta şi Cipru se califică să voteze cu această ocazie.

Articolul continua dupa recomandari

BREXIT 2016. Alegătorii vor primi un buletin de vot, pe care sunt invitaţi să marcheze cu o cruce răspunsul, într-una dintre cele două căsuţe, la unica întrebare: "Ar trebui ca Regatul Unit să rămână membru al Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană?".

BREXIT 2016. Urnele se deschid la ora locală 7.00 (9.00 ora României) şi se închid la ora locală 22.00 (00.00 ora României). Primele rezultate locale sunt aşteptate două ore mai târziu. Între timp, rezultatele oficiale vor fi anunţate abia vineri.

BREXIT 2016. Într-un mesaj adresat naţiunii, premierul David Cameron a reiterat că ieşirea din UE va pune la risc economia şi securitatea statului, ceea ce va însemna mai puţine locuri de muncă, mai puţini aliaţi internaţionali şi, în special, o viaţă mai scumpă pentru cetăţenii britanici.

BREXIT 2016. ”Veţi fi singuri în cabina de vot. Doar voi, luând o decizie care va avea un impact semnificativ asupra propriului viitor, dar şi asupra viitorului copiilor şi nepoţilor voştri”, a spus liderul executivului, adresându-se electoratului în vârstă, considerat eurosceptic şi mai înclinat să se prezinte la urne.

BREXIT 2016. Intervenţia premierului vine după ce ultimele sondajele au arătat cum electoratul pro-european se contractă pe zi ce trece, în favoarea alegătorilor care vor să părăsească blocul comunitar. Sondajul Survation demostrează că tabăra pro-UE conduce cu doar un punct procentual, cu mult în marja de eroare.

BREXIT 2016. Oponenţii susţin că apariţia grăbită a lui David Cameron, care a promis organizarea referendumului în urmă cu trei ani pentru a respecta dorinţele parlamentarilor conservatori, este motivată de îngrijorarea reală că britanicii ar putea să aleagă să părăsească UE.

BREXIT 2016. ”Cameron este panicat, lucrurile au ieşit de sub controlul său”, a precizat Arron Banks, un britanic multi-milionar în asigurări, care finanţează una dintre campaniile pentru ieşirea din blocul comunitar.

Sursa: News.ro.