Surse apropiate de serviciile secrete ale Turciei au dezvăluit că guvernul din Emiratele Arabe Unite a colaborat strâns cu cei care au organizat lovitura de stat. Oficialii din Emirate s-au folosit de un fost lider palestinian, Mohammed Dahlan, pentru a-i finanţa pe pucişti.

Dahlan este acuzat că a transferat bani către militarii pucişti din Turcia cu câteva săptămâni înainte de lovitura de stat, fiind folosit şi ca om de legătură între Emirate Arabe Unite şi clericul Fethullah Gulen.

Articolul continua dupa recomandari

În timpul nopţii de 15 iulie, când a avut loc tentativa de puci, posturile de televiziune cu sediul în Dubai, cum ar fi Sky News Arabic şi Al Arabiya, au anunţat că lovitura de stat a avut succes. La un moment dat, posturile au difuzat o ştire conform căreia Erdogan a fugit din ţară.

Guvernul din Emiratele Arabe Unite a avut nevoie de 16 ore, o oră după cel din Arabia Saudită, pentru a condamna puciul şi a-şi arăta sprijinul pentru “preşedintele legitim” al Turciei. Apoi, guvernul din Emirate ar fi lansat o operaţiune de a se distanţa de Dahlan, care, de altfel, a fost nevoit să părăsească ţara. Se presupune că acum este în Egipt.

Dahlan a fost lider al Fatah, partid palestinian. El are strânse legături cu prinţul moştenitor de la Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed al-Nahyan.