Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, a făcut apel către Rusia și Statele Unite pentru a ajunge rapid la un acord privind o încetare a focului în Siria și a avertizat că la Alep s-ar putea produce o "catastrofă umanitară fără precedent".

Luptele pentru controlul Alep, divizat între zona de vest controlată de guvern și cea de est ocupată de rebeli, s-au intensificat în ultimele săptămâni, provocând moartea a sute de oameni și lipsindu-i pe numeroși civili de curent electric, apă curentă și provizii vitale.

Articolul continua dupa recomandari

„La Alep riscăm să vedem o catastrofă umanitară fără precedent în cei peste cinci ani de vărsare de sânge și suferință în conflictul sirian”, a spus Ban Ki-moon în fața Consiliului de securitate în ultimul său raport lunar privind accesul la ajutor umanitar.

Alep este unul dintre bastioanele rebelilor în lupta lor pentru înlăturarea președintelui sirian Bashar al-Assad, a cărui armată este susținută la sol de miliții șiite din statele vecine și aerian de lovituri aeriene ruse.

„Lupta pentru teritorii și resurse este dusă prin atacuri nediscriminatorii în zone rezidențiale, inclusiv prin utilizarea de bombe butoi, provocând moartea a sute de civili, printre care și zeci de copii. Toate părțile angrenate în conflict eșuează în respectarea obligației de a-i proteja pe civili”, a apreciat Ban în raportul ONU.

Ban Ki-moon a reiterat un apel la un armistițiu de cel puțin 48 de ore pentru livrarea de ajutor umanitar și a cerut Moscovei și Washingtonului să ajungă rapid la un acord privind o încetare a focului.