Reprezentanții cultelor din Franța i-au cerut miercuri președintelui Francois Hollande ca lăcașurile de cult să facă “obiectul unei atenții mai mari” din partea autorităților în materie de securitate, a declarat rectorul Marii Moschei din Paris, Dalil Boubakeur.

“Am dori din toată inima, și unii și alții, ca lăcașurile noastre de cult (evreiești, creștine, musulmane ...) să fie obiectul unei atenții mai mari, unei atenții susținute, pentru că până și cel mai umil dintre lăcașurile de cult poate fi ținta unei agresiuni”, a spus el în finalul unei reuniuni la președinția franceză, a doua zi după asasinarea unui preot într-o biserică catolică în nord-vestul țării.

Articolul continua dupa recomandari

Rectorul Marii Moschei din Paris și-a exprimat, de asemenea, “în numele musulmanilor din Franța, doliul intens și durerea pe care o resimt în fața anunțului acestui sacrilegiu blasfemator, contrar oricărei învățături a religiei noastre”.

El a sugerat, de asemenea, o “reformă a instituțiilor” islamului din Franța, estimând că “ar fi timpul pentru musulmani să conștientizeze ceea ce nu merge în această viziune mondială a islamului și ca musulmanii din Franța să aibă inițiativa unei formări mult mai atente a credincioșilor nostri”.

Doi jihadiști, între care un francez cunoscut serviciilor antiteroriste, au pătruns marți dimineața în biserica din Saint-Etienne-de-Rouvray, cartier muncitoresc din apropiere de Rouen, în nord-vestul Franței, în timpul slujbei de dimineață și au luat ostatice șase persoane, între care preotul, trei călugărițe și un cuplu.

Preotul octogenar, Jacques Hamel, a fost ucis. Potrivit AFP, jihadiștii au fost împușcați de poliție în momentul în care au ieșit din biserică, strigând “Allahu Akbar” (“Dumnezeu e mare”).