La Kabul și în nord-estul Afganistanului au fost comise trei atentate cvasisimultane, în care au fost ucise cel puțin 25 de persoane, între care 14 agenți de securitate nepalezi. Atentatele sunt primele de acest tip după anunțarea întăririi angajamentului american împotriva insurgenților.

Primul, comis de un kamikaze pedestru împotriva unui microbuz pe drumul între Kabul și Jalalabad, important oraș în estul țării, s-a soldat cu 14 morți, toți nepalezi, a indicat Ministerul afgan de Interne. Alte nouă persoane — cinci nepalezi și patru afgani — au fost rănite, precizează comunicatul, “condamnând ferm această acțiune teroristă”.

Articolul continua dupa recomandari

La scurt timp, a explodat o bombă la trecerea unui convoi care transporta un ales provincial, potrivit Ministerului de Interne. O persoană a decedat, iar alte patru au fost rănite, între care și responsabilul vizat.

Un purtător de cuvânt taliban a revendicat pe rețelele de socializare cele două atacuri în capitala afgană, primele de această amploare după începerea Ramadanului în 6 iunie.

Filiala locală a grupării Statul Islamic a revendicat, de asemenea, atentatul împotriva nepalezilor, publicând numele și fotografia atentatorului, potrivit centrului american de supraveghere a site-urilor jihadiste SITE, care comentează că nu este pentru prima oară când cele două grupări își dispută responsabilitatea unui atac în Afganistan. O sursă din cadrul serviciilor secrete afgane a indicat că verificări sunt în curs.

Nepalezii uciși în primul atac lucrau pentru o companie de securitate angajată de Ambasada Canadei la Kabul, a indicat aceasta pe Twitter.

Puțin mai târziu, o motocicletă-capcană a explodat într-o piață în orășelul Keshim, în provincia afgană Badakhshan (nord-est), 10 persoane fiind ucise și alte 40 rănite.

sursa: AGERPRES