Danuta Hubner, preşedintele Comisiei Parlamentului European pentru Afaceri Constituţionale, a avertizat că engleza nu va mai fi o limbă oficială a UE, dominantă în cele mai multe instituţii europene, după ce Marea Britanie iese din blocul comunitar. Acelaşi mesaj vine şi din parte Comisiei Europene, care a luat deja primii paşi pentru a elimina engleza din comunicările oficiale ale instituţiei.

Engleza este una dintre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene pentru că Marea Britanie a susţinut că engleza este limba vorbită la nivel naţional. Însă, odată ce Marea Britanie părăseşte blocul comunitar, statutul de care s-a bucurat engleza ar putea să dispară.

Articolul continua dupa recomandari

“Avem o reglementare care prevede că fiecare stat UE trebuie să desemneze o limbă oficială. Irlandezii au desemnat galica, în vreme ce maltezii au înregistrat malteza, deci doar Marea Britanie a numit engleza limbă oficială. Dacă lipseşte Marea Britanie, atunci lipseşte şi limba engleză”, a explicat Hubner.

Reglementarea ar trebui să fie modificată de statele membre, dacă acestea doresc să păstreze limba engleză în instituţiile UE.

Între timp, Comisia Europeană a început deja să folosească, în special, franceza şi germana în comunicările externe, ca o mişcare simbolică de protest faţă de alegerea britanicilor de a părăsi UE.


sursa: news.ro