Autorităţile americane au dat publicităţii extrase din convorbirile cu Omar Mateen, atacatorul celui mai sângeros atentat după 11 septembrie 2001, care dovedesc un “calm terifiant” în discuţiile sale cu poliţia în noaptea carnagiului.

“Sunt la Orlando şi eu sunt cel care a tras”, anunţa la ora 02:35 dimineaţă autorul masacrului, în primul său apel către poliţie duminică, 12 iunie, conform desfăşurătorului evenimentelor, publicat de poliţia federală FBI.

Articolul continua dupa recomandari

Omar Mateen a purtat apoi trei conversaţii cu un negociator al poliţiei, ultima cu o durată de trei minute, la 03:24 dimineaţa, potrivit documentului.

Ucigaşul s-a prezentat la telefon ca fiind “un soldat islamic” şi a repetat jurământul faţă de liderul grupării Stat Islamic (SI), Abou Bakr al-Bagdadi.

Agentul FBI, Ron Hopper, a declarat că Mateen a făcut aceste declaraţii cu un “calm şi un sânge rece terifiante”.

Autorul atentatului a cerut negociatorului să “spună Americii să înceteze bombardarea Irakului şi a Siriei”, ameninţând că “există maşini cu bombe afară”, care ar putea fi declanşate dacă poliţiştii “fac vreo prostie”.

Omar Mateen a pretins că ar avea o vestă explozivă asupra sa precum cele “utilizate în Franţa” şi a avertizat că, “în zilele următoare, veţi vedea mai multe acţiuni de acest tip”.

sursa: AGERPRES