O amendă de câte 13 milioane de euro au primit doi studenţi italieni care au aprins grătarul înainte de Anul Nou. Focul iscat a provocat un adevărat dezastru. Cei doi au fost iertaţi de două treimi din valoarea maximă a amenzii pe care ar fi trebuit să o încaseze.

Carabinierii italieni au amendat cu câte 13 milioane de euro doi studenţi italieni în vârstă de 20 de ani, scrie giornaledisondrio.it, după ce aceştia au făcut un grătar în aer liber pe 30 decembrie 2019, la casa de la ţară a bunicului unuia dintre ei, lângă Como.

Articolul continua dupa recomandari

Cei doi au declanşat un incendiu devastator care a cuprins 1.000 de hectare de pădure, dintre care 110 hectare au fost distruse iremediabil. Focul a cuprins muntele Berlinghera şi a ajuns la mai multe case. A ars şi o fermă, unde au murit mai multe animale.

Carabinierii au aplicat în cazul celor doi o lege din 2008 valabilă în Lombardia, fiind acuzaţi de incendiere din culpă. Legea spune că cine distruge sau provoacă daune cu foc, sau provoacă daune la reânoirea pădurilor, e pasibil de amendă între 118 şi 593 de euro pentru fiecare 100 de metri pătraţi de suprafaţă distrusă.

Sursa citată scrie că sancțiunea maximă ar fi fost de 40 de milioane de euro, însă a fost stabilită "o determinare mai favorabilă față de infractor, egală cu o treime din suma maximă și plata redusă.", deci 13 milioane. 

E posibil însă ca cei 11 păgubiţi identificaţi de procuror să ceară la rândul lor despăgubiri materiale consistente.