O alertă de atac cu rachetă a provocat panică în statul american Hawaii. Avertismentul, care conținea un text extrem de îngrijorător, a fost trimis din greșeală populației de către Protecția Civilă.

Timp de 38 de minute, în Hawaii a fost haos și incertitudine. Atât populația, cât și autoritățile au fost complet luate prin surprindere de alerta trimisă de Protecția Civilă în cursul dimineții, la ora locală 08.07 (20.07 ora României).

Articolul continua dupa recomandari

”Amenințare cu rachetă balisică asupra Hawaii. Adăpostiți-vă imediat! Acesta nu este un exercițiu!” este titlul alertei.

”Comandamentul din Pacific a detectat o amenințare cu rachetă pentru Hawaii. Racheta urmează să cadă pe uscat sau în apă în doar câteva minute. Acesta nu este un exercițiu”, spune mesajul alertei.

Recomandările transmise populației au amplificat panica.

”Dacă sunteți în case, rămâneți acolo. Dacă sunteți afară, căutați adăpost într-o clădire. Rămâneți în interior și depărtați-vă de ferestre! Dac ă sunteți la volan, trageți în siguranță pe dreapta și căutați adăpost într-o clădire sau culcați-vă la pământ!”

Textul alertei care anunța atac cu rachetă balistică în Hawaii

FOTO: Textul integral al alertei care anunța un atac cu rachetă asupra statului Hawaii

Efectul mesajului a fost foarte puternic asupra populației. Alerta de atac cu rachetă a fost transmisă prin SMS, rețele de socializare, dar și prin intermediul televiziunilor. O înregistrare video arată momentul în care alerta este transmisă pe postul NBC.

Surprinzător, autoritățile au reacționat abia după 38 de minute și au dezmințit informația. Au transmis prin toate mijloacele că alerta este falsă și că a fost trimisă din greșeală.

Comandamentul armatei americane în Pacific, de asemenea, a intervenit, și a anunțat că nu există nicio amenințare cu rachetă la adresa statului Hawaii.

O anchetă a fost declanșată pentru a descoperi cum a fost comisă gafa de proporții, care a provocat panică în rândul populației și a pus autoritățile într-o situație stânjenitoare.

Explicația dată la CNN de Guvernatorul statului Hawaii, David Ige, a fost că un angajat de la Agenția de Management al Situațiilor de Urgență în Hawaii ”a apăsat butonul greșit”, în timpul exercițiului zilnic pe care-l desfășoară instituția și a transmis astfel tuturor alerta cu atac cu rachetă.

Ulterior, într-o declarație publică, guvernatorul și-a cerut scuze pentru ”durerea și confuzia” provocate de eroare și a transmis că procedura de alertare a populației va fi schimbată, astfel încât o singură persoană nu va mai fi capabilă să comită o greșeală care ar duce la o altă alarmă falsă.

VIDEO: Guvernatorul din Hawaii și-a cerut scuze după alerta falsă de atac cu rachetă | Sursa: Twitter

Guvernatorul a explicat și motivul pentru care dezmințirea a venit cu întârziere:

”Nu există un sistem automat pentru a anula o alarmă falsă, a trebuit să inițiem o procedură manuală. De aceea a durat ceva timp pentru a notifica pe toată lumea”, a spus el.

În decembrie, Hawaii a testat sistemul de alarmă în caz de atac nuclear pentru prima dată de la Războiul Rece. Testul vine pe fondul amenințării tot mai mari reprezentate de Coreea de Nord și programul său nuclear.