Vincent Lambert a murit în această dimineaţă, după ce medicii din Franţa i-au oprit acestuia tratamentul. Bărbatul de 42 de ani, fost infirmier, se afla în stare vegetativă din 2008, când a fost victima unui accident de motocicletă.

Vincent Lambert, un pacient tetraplegic aflat în stare vegetativă de aproape 11 ani, al cărui tratament a fost întrerupt săptămâna trecută, a murit joi dimineaţa.au declarat membri ai familiei sale pentru AFP.

Articolul continua dupa recomandari

"Vincent a decedat la ora (locală) 8.24 (9.24, ora României) în această (joi) dimineaţa” la centrul spitalicesc din Reims, în nord-estul Franţei", a precizat nepotul său François.

Cazul lui Vincent Lambert, un fost infirmier în vârstă de 42 de ani, victima unui accident rutier în 2008, a devenit simbolul dezbaterii pe tema sfârşitului vieţii în Franţa.

Judecătorii au decis că Vincent Lambert are dreptul să moară

Medicii de la Spitalul Sebastopol din orașul francez Reims au început, luni, procedura de întrerupere a tratamentului care îl ținea în viață pe Vincent Lambert, tânărul francez care de un deceniu este în stare vegetativă, în urma unui grav accident.

Cazul a stârnit dezbateri aprinse în Franța. 

Vincent Lambert avea 32 de ani și lucra, ca infirmier în psihiatrie, într-un spital din Châlons-en-Champagne, un oraș din nordul Franței. Era căsătorit, iar de trei luni devenise tatăl unei fetițe. La 29 septembrie 2008, în timp ce se întorcea de la serviciu, el a fost victima unui accident de circulație și a suferit un grav traumatism cranian.

A fost internat, în comă profundă, chiar în secția de reanimare a spitalului unde fusese angajat. Accidentul l-a lăsat în stare vegetativă. Respira singur, dar era hrănit artificial. Ieșit din comă, Vincent a rămas într-o „stare de conştienţă minimală”. Tetraplegic și total dependent de îngrijire, el era hidratat și hrănit artificial, cu ajutorul unei sonde gastrice. 

În urma unei decizii judecătorești definitive de a opri hrănirea prin sondă gastrică a bărbatului, doctorii francezi au început luni procedura de întrerupere a tratamentului, relatează BBC.

Această decizie a fost făcut posibilă la 28 iunie, de Curtea de Casaţie. Protocolul medical prevedea oprirea hidratării şi hrănirii cu sonde a pacientului şi o ”sedare profundă şi continuă”.

Marţi seara, aproximativ 100 de persoane s-au adunat în faţa centrului spitalicesc de la reims în care se află Vincent Lambert, în semn de protest faţă de oprirea tratamentului.