Final festiv după o primă zi tensionată la summitul NATO de la Londra. Liderii mondiali şi soţiile lor, printre care şi Klaus şi Carmen Iohannis, au fost invitaţi de familia regală la Palatul Buckingham. După întrevederea cu Regina Elisabeta a II-a, reprezentanţii statelor membre s-au deplasat la locuinţa oficială a premierului Boris Johnson, unde au fost întâmpinaţi cu colinde. În tot acest timp, mii de oameni au protestat.

Regina Elisabeta a II-a, alături de Prinţul Charles, i-a întâmpinat cu multă vigoare şi entuziasm pe reprezentanţii celor 29 de state membre la dineul care a marcat 70 de ani de la înfiinţarea NATO.

Articolul continua dupa recomandari

În cadrul recepţiei Klaus şi Carmen Iohannis, îmbrăcaţi la patru ace, au purtat discuţii cu liderul american Donald Trump şi cu prima doamnă Melania.

Seara festivă s-a încheiat la Downing Street 10, unde premierul Boris Johnson a preluat rolul de gazdă. Sosirile liderilor au fost acompaniate de colinde.

Atmosfera nu a fost însă una la fel de relaxată pe tot parcursul zilei. Donald Trump şi Emmanuel Macron s-au contrat cu privire la viitorul Alianţei după ce preşedintele francez a spus că aceasta este în moarte cerebrală.

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite: Este o declaraţie foarte obraznică pentru toate cele 28 de ţări, printre care se numără şi ei.

Liderul american a ţinut să îi amintească omologului său că o parte a combatanţilor ISIS încarceraţi în Orientul Mijlociu sunt originari din Franţa.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Îmi pare rău că trebuie să spun asta, dar se pare că nu definim terorismul în acelaşi mod. Când mă uit la Turcia, ei se bat în prezent împotriva celor care au luptat alături de noi. Iar uneori ei lucrează cu intermediari ai ISIS.

Trump a susţinut că are o relaţie foarte bună cu Turcia, dar ia în calcul să impună sancţiuni după achiziţionarea de către Ankara a sistemului rus antirachetă S-400.

Mii de oameni au ieşit în stradă să protesteze faţă de politicile lui Donald Trump şi liderului turc. Manifestăriile au continuat şi după lăsărea serii în apropiere de Palatul Buckingham.

Reuniunea de la Londra va continua astăzi cu noi dezbateri privind bugetul acordat Apărării, consolidarea apărării de pe flancul estic, ofensiva turcă lansată în nord-estul Siriei şi denuclearizarea Coreei de Nord.