Bilanţul provizoriu al ploilor torenţiale care s-au abătut în ultimele zile asupra regiunii de vest a Japoniei a urcat la 100 de morţi, a anunţat luni dimineaţă purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon. Agenţii de intervenţie încearcă să găsească numeroasele persoane date dispărute, însă căutările lor sunt îngreunate de faptul că multe cartiere din oraşele inundate au fost acoperite complet de noroi şi dărâmături, informează AFP şi DPA.

Din totalul provizoriu de 100 de victime, 87 au fost declarate decedate şi 13 în stare de stop cardio-respirator (expresie care indică faptul că actul de deces nu a fost încă semnat până la ora transmiterii acestor informaţii), a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, Yoshihide Suga, într-o conferinţă de presă.

Articolul continua dupa recomandari

În oraşul Kumano, cunoscut pentru pensulele sale de machiaj, apreciate de cele mai mari actriţe din lume, uriaşe alunecări de teren au distrus numeroase case, care au fost transformate în grămezi de lemn şi moloz, au constatat jurnaliştii de la AFP.

Soarele şi-a făcut apariţia luni în Japonia, apele încep să se retragă şi noroiul începe să se usuce. Echipaţi cu instrumente de şantier, de la lopeţi şi până la drujbe, agenţii de salvare caută 12 rezidenţi din acest oraş, care au fost daţi dispăruţi.

În toate regiunile afectate, întorcându-se la casele lor după încetarea ploilor, japonezii au început să înţeleagă cu adevărat amploarea dezastrului, prin intermediul unor scene dezolante: cartiere întregi sunt inundate, casele au fost devastate, automobile şi podurile sunt avariate, iar alunecările de teren au avut o dimensiune gigantică.
   
Şapte persoane au fost găsite decedate luni dimineaţă în oraşul Kurashiki din provincia Okayama, a raportat agenţia de presă Kyodo News, citată de DPA. 

Oraşul Kurashiki a fost unul dintre cele mai afectate, peste 1.000 de rezidenţi rămânând temporar izolaţi - inclusiv pe acoperişurile clădirilor inundate de viiturile formate în urma fisurării unor diguri construite pe malurile unui râu din apropiere.

În prefectura Hiroshima, afectată de alunecări de teren, 39 de persoane au fost confirmate decedate şi alte 40 sunt în continuare date dispărute, a raportat postul naţional de televiziune NHK.

Este vorba despre una dintre cele mai grave catastrofe de acest tip înregistrate în ultimii ani în Japonia, unde numărul victimelor l-a depăşit pe cel înregistrat în urma alunecărilor de teren din Hiroshima, în 2014, când 74 de oameni au murit.

Sinistre comparabile (cu peste 100 de victime) au fost produse de două taifunuri în august-septembrie 2011. 

Starea de alertă maximală a fost ridicată duminică în Japonia, însă avize de niveluri inferioare au fost menţiune în regiunile afectate de inundaţii. 

În total, 54.000 de agenţi de intervenţie, inclusiv soldaţi şi poliţişti, au fost mobilizaţi pentru a participa la misiunile de salvare şi de căutare a persoanelor captive, accidentate sau decedate, a precizat purtătorul de cuvânt Yoshihide Suga, duminică, într-o conferinţă de presă.