România se pregăteşte pentru vizita istorică a Papei Francisc. O întâlnire care va aduce sute de mii de pelerini în cele patru localităţi alese de Suveranul Pontif. În Blaj, şapte episcopi care au murit în închisorile comuniste ar putea fi beatificaţi. O ceremonie la care vor asista turişti din toată lumea.

Papa Francisc va ajunge la Bucureşti pe 31 mai, cu o delegaţie care include aproximativ 30 de cardinali şi peste 100 de jurnalişti acreditaţi la Vatican. Prima zi va fi dedicată întâlnirilor oficiale, cel mai probabil cu preşedintele României şi cu premierul. Papa va fi apoi oaspetele Patriarhului României.

Articolul continua dupa recomandari

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române: Această întâlnire se va consuma în Bucureşti, la Palatul Patriarhiei şi ulterior, un al doilea act al vizitei, îl constituie vizitarea Catedralei Naţionale.

Suveranul Pontif va fi primit de patriarhul Daniel în aceeaşi cameră în care Ioan Paul al doilea era întâmpinat, în 1999, de patriarhul Teoctist.

Încă nu se ştie dacă Papa se va adresa şi credincioşilor din Bucureşti. Chiar şi aşa, cererile de cazare în hotelurile din Capitală au crescut pentru ziua vizitei. Iar hotelierii s-au grăbit să crească preţurile.

Recepţionistă hotel 5 stele: Cu mic dejun, prima categorie de cameră în acea perioadă ar fi 680 de lei, fără taxă.

Reporter: Preţul variază şi în funcţie de vizita Papei, că ştiu că o să vină atunci. Sau e acelaşi preţ ca într-o perioadă normală? 

Recepţionistă hotel 5 stele: Este un pic mai scump, ca să vă zic aşa.

De la Bucureşti, Suveranul Pontif va ajunge la Iaşi, pe 1 iunie.

Papa Francisc va ţine o slujbă şi va vorbi oamenilor de pe o scenă care va fi amplasată chiar aici, în Piaţa Palatului Culturii din Iaşi, după care se va plimba cu papamobilul tot în această zonă pentru ca un număr cât mai mare de credincioşi să poată să-l vadă mai de aproape.

Aproximativ 200.000 de catolici trăiesc în Moldova. Autorităţile se aşteaptă la un pelerinaj impresionant, în Iaşi.

Mihai Chirică, primarul oraşului Iaşi: Este vorba de peste 100 - 120 de mii de oameni care vor veni să-l vadă pe Sanctitatea Sa. Vor veni cu maşinile, vor veni cu trenurile, vor veni cu avioanele, vor veni cu ce vor găsi.

Sunt aşteptaţi şi pelerini din Polonia, Ucraina sau Republica Moldova. Hotelurile din Iaşi au fost rezervate deja în proporţie de 90 la sută pentru ziua de 1 iunie.

Ioana Cobiliţă, organizator de evenimente: Deja solicitările sunt multiple, atât pentru clienţi români, cât şi pentru clienţi străini. Şi au început să vină expres pentru acest eveniment.

Papa va ajunge şi la Blaj, unde este aşteptat să beatifice şapte episcopi catolici care au murit în închisorile comuniste.

Francisc Doboş, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti: Este o ocazie unică ca să fie chiar Sfântul Părinte, să îi declare fericiţi pe aceşti episcopi. Prima treaptă în calendarul bisericii.

Şi aici, pensiunile au vândut aproape toate camerele în perioada vizitei papei. Camerele costă între 250 şi 400 de lei pe noapte.

Maria Pepelea, managerul unei pensiuni: Hotelul nostru este ocupat în întregime. De fapt a fost ocupat încă din momentul anunţării venirii Sfântului Părinte.

O situaţie similară este şi la Şumuleu Ciuc, cel de-al patrulea loc unde Papa va poposi în România. Programul exact al vizitei va fi stabilit până la jumătatea lunii viitoare.