O tornadă cu o forţă uriaşă a declanşat alerta de cod roşu în sudul României. În Drajna, judeţul Călăraşi, oamenii au fost martorii unui fenomen extrem de violent. Imaginile înspăimântătoare au fost transmise în direct pe reţelele de socializare. În trafic, lângă Autostrada Soarelui, mai multe familii au privit îngrozite cum pâlnia se apropie de maşina lor. Un autocar aflat în apropierea tornadei s-a răsturnat. Zeci de oameni se aflau la bord, iar autorităţile au instituit codul roşu de intervenţie.  

La câţiva kilometri de Autostrada Soarelui, natura se dezlânţuie violent. O tornadă mătură câmpul din apropierea localităţii Drajna.

Articolul continua dupa recomandari

Cercetătorii explică cum s-a format tornada din Călăraşi

Şoferii se uită îngoziţi cum vârtejul se apropie de ei. Chiar şi aplicaţia pentru navigaţie îi avertizează despre pericol. 

"Tati, mergi mai repede, că nu ştiu ce se întâmplă! Treci mai repede de ea! E deasupra noastră. Mergi, te rog, uită-te pe unde mergi! Incredibil, incredibil", este reacţia uneia dintre martore.

În altă maşină, o familie priveşte cum cele două pâlnii se unesc. 

Sunt cele mai clare imagini cu o tornadă filmate până acum în România. Cercetătorii au explicat fenomenul.

Au fost 24 de grade, în zona de sud a ţării, iar aerul rece de la mare înălţime a coborât brusc şi s-a întâlnit cu aerul cald şi uscat.

Atunci, temperaturile au scăzut brusc, până la 12 grade şi s-a format această tornadă. 

Bogdan Antonescu, cercetător: Ce vedeţi, partea roşiatică, este praf ridicat de la suprafaţă în altitudine către tornadă. Partea de imediat de sub nori, zona mai albă, este partea de condensare. Practic, aerul este condensat în interiorul tornadei 

Cea mai puternică tornadă din România, la Făcăeni, în 2002

Din cauza vântului puternic din zonă, un autocar cu 39 de pasageri s-a răsturnat în comuna Dragalina din judeţul Călăraşi. A fost declanşat planul rosu de intervenţie.

Anul trecut, trei tornade, una după alta, au lovit judeţul Galaţi. Însă cea mai puternică tornadă care a lovit vreodată România a avut loc 2002, la Făcăeni, în judeţul Ialomiţa.

A ras de pe faţa pământului 33 de case , iar trei oameni au murit atunci.