Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău a decis închiderea tuturor târgurilor de animale pe perioadă neliminată din cauza epidemiei de pesta porcină.

Potrivit conducerii DSVSA Buzău, toate târgurile de animale autorizate sunt închise până la o data neprecizată, din cauza evoluţiei explozive a pestei porcine în judeţele învecinate Buzăului.

Articolul continua dupa recomandari

,,Având în vedere evoluţia explozivă şi implicit tendinţa extinderii pestei porcine africane pe teritoriul României, vă comunicăm faptul că începând cu data prezentei, se suspendă pe o perioada nedeterminata activitatea în toate târgurile de animale autorizate sanitar veterinar de pe raza teritorială a judetului  Buzău. Totodată, este interzisă organizarea aglomerărilor de animale de interes zootehnic care au ca scop vânzarea animalelor vii. Orice semn de boală la porci trebuie să fie notificată medicului veterinar teritorial. Descoperirea oricărui cadavru de porc, indiferent de cauza presupusă sau cunoscută a morţii va fi URGENT şi OBLIGATORIU notificată medicului veterinar teritorial”, transmite DSVSA Buzău. 

Respectarea interdicţiilor va fi atent monitorizată de echipe mixte de control formate din reprezentanţi ai DSVSA Buzău şi alte instituţii judeţene cu rol de control şi asigurare a liniştii şi ordinii publice, mai precizează conducerea Direcţiei din Buzău 

Autorităţile precizează, totodată, că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru aveştia, însă acest virus are impact la nivel social din punct de vedere economic.

În judeţul Buzău nu au fost confirmate până în prezent cazuri de pestă porcină, fiind însă focare în judeţele din zonă. 

Sursa: News.ro