Mărturii tulburătoare zguduie sistemul de sănătate. Raluca Bîrsan, tânăra care a lucrat, timp de 10 ani, la Spitalul Judeţean Ilfov, opera paciente. Nu era simplu voluntar, ci mâna dreaptă a şefei de secţie de la Ginecologie. Avem declaraţii ale victimelor, care povestesc cum sistemul a protejat-o. 

Tânăra a ajuns să fie doctor la stat, deşi nu a dat nici măcar examenul de Capacitate. Mai multe mame o acuză că le-ar fi mutilat în timpul intervenţiilor.

Articolul continua dupa recomandari

Timp de un deceniu, femeia care poza în medic ginecolog a asistat la operaţii, povestesc acestea. Şi nu doar ca un simplu voluntar, cum au declarat reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Ilfov. Mamele spun că Bîrsan era mâna dreaptă a Roxanei Dragu, fosta şefă a secţiei de Ginecologie. 

Mai multe femei au suferit complicaţii după intervenţii. Dar de frică, nimeni nu a reclamat-o.

A doua zi dimineaţă a mers la spital, având hemoragie. Raluca a lăsat-o pe pat timp de patru ore, v-am spus, asta a spus prietena mea. Sângerând. Şi nu sângerând puţin. O citez pe ea, stând într-o baltă de sânge, povesteşte una dintre victime.

În ultimul deceniu, în acte, Raluca Bîrsan a fost ...voluntar. Legal, pentru acest post nu este plătită. Chiar şi aşa, falsul ginecolog avea program de gărzi, intervenţii şi consultaţii, susţin mai multe paciente. În tot acest timp, Bîrsan ar fi găsit o soluţie să se întreţină. 

Raluca Barsan era cunoscuta in tot spitalul. Pacienţii şi medicii o ştiau drept Raluca rezidenta. Ea era cea care le explica pacienţilor câţi bani ar trebuie să dea şpagă fiecărui medic, spun oamenii

Tânăra de 30 de ani şi-a construit cariera pe baza unui dosar contrafăcut. Diploma de absolvire a Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila a fost falsificată după cea a unui absolvent de Jurnalism din Sibiu, potrivit libertatea.ro. Iată cele două documente: originalul şi falsul. Raluca Daniela Bîrsan ar fi înlocuit datele personale. Seria, numărul diplomei şi chiar şi semnăturile decanului şi secretarului-şef sunt identice.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Noi vom face o plângere penală pentru fals. Toate aceste lucruri se întâmplă cu complicitatea cuiva. La Spitalul din Ilfov s-a întâmplat cu complicitatea celor din Spital.

Raluca Bîrsan a ajuns să opereze şi să trateze oameni într-un spital de stat, deşi nu a dat nici examenul de Bacaluareat, nici cel de Capacitate de la finalul clasei a opta. Aşa a ajuns să fie repartizată la Şcoala de Arte şi Meserii a Grupului Şcolar Unirea din Bucureşti, cu o medie de... 1,68! Dar în clasa a noua, a renunţat la şcoală. 

Mignola Sebe, director al Liceului Tehnologic "Theodor Pallady" din București: Nu s-a remarcat în niciun fel, eu am luat legătura şi cu doamna director de atunci şi nu-şi aminteşte nimic. Să fiu sinceră este imposibil să îţi aminteşti de un copil care a stat doar 2 săptămâni în şcoală, perioadă în care ar fi putut să nu se prezinte şi doar să îşi depună cererea de retragere.

Medicul Roxana Dragu, despre care oamenii spun că ar fi protejat-o pe Raluca Bîrsan în cadrul spitalului, nu a putut fi contactată. 

Cazul arată că şi sistemul de public de sănătate poate fi păcălit. Cu un cost enorm. Femeile care susţin că au născut cu un medic fals se pregătesc acum să depună plângeri.