Bolnavii internați în Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean din Drobeta-Turnu Severin vor avea, de acum încolo, condiții mai bune. O asociație de voluntari a reușit să aducă, din Germania, paturi, scaune pentru baie, saltele și alte obiecte de mobilier sanitar.

Secția nu a mai fost modernizată de 20 de ani, iar mobilierul vechi înlocuit a fost distrus de bolnavi, în timpul unor crize.

Articolul continua dupa recomandari

Douăzeci de paturi, douăsprezece saltele şi patru canapele pentru consultații medicale. Sunt doar o parte a donaţiilor care au ajuns la spital.

Pentru pacienţi au fost aduse şi lenjerii de pat, dar şi cărucioare care să-i ajute să se deplaseze mai uşor pe cei care au şi afecţiuni locomotorii.

Cristinel Popescu, voluntar: Toţi trebuie să contribuim pentru a face ceva în folosul comunităţii în care ne desfăşurăm viaţa.

Voluntar: Nu stiu acestea cât de noi sunt dar sunt mult mai bune decât ce există în momentul de faţă.

Reporter: Ce ar mai avea nevoie spitalul?

Camillo Popescu, reprezentant ONG: Dulapuri. Spuneau în continuare că au nevoie şi noi nu avem dulapuri deocamdată, diverse noptiere şi mese de consultaţie

Toate materialele au fost aduse din Germania, prin intermediul unei asociații non-profit din Drobeta Turnu Severin. Sprijinul a venit după ce voluntarii din străinătate au văzut, în fotografii, în ce paturi sunt nevoiţi să doarmă pacienţii.

Christian Roth, reprezentant ONG Germania: Cu câteva luni în urmă, Camillo Popescu mi-a trimis câteva fotografii şi mi-a spus: "Te rog, trimite-ne câteva paturi!". Au fost nişte poze cumplite, cele pe care le-am văzut!

Secția de Psihiatrie din Spitalul Judeţean nu a mai fost modernizată de două decenii.

Acum patru ani autoritățile județene au investit 200 de mii de lei în mobilier, dar acesta a fost distrus destul de repede.

Dr. Alina Balaci, şefa secţiei de psihiatrie: Lunar avem în jur de 180-200 de pacienţi. 3.23 Sunt foarte multi pacienti care au nevoie de serviciile noastre, dar din păcate din cauza stigmatizării pacientului psihic există o reticenţă în a apela serviciile de psihiatrie.

Secția de Psihiatrie funcționează în două clădiri. 50 de bolnavi cu probleme psihice grave, sunt tratați într-o clădire aflată la Gura Văii. O parte din mobilierul primit va ajunge și acolo.

În 2017, o vizită făcută de reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice a scos la iveală că bolnavii de la Gura Văii trăiesc în condiţii primitive şi degradante, în paturi metalice vechi, cu saltele murdare.