A fost ziua dilemelor pentru cei care se numesc George, Georgiana sau Gheorghe. Cu toţii ar fi trebuit să îşi serbeze onomastica, dar pentru că sărbătoarea Marelui Mucenic a căzut în Săptămâna Mare, Biserica a decis să o mute pe 29 aprilie. Tot atunci, se primesc şi urările, iar cei botezaţi cu acest nume pot să dea de băut.

Cât a fost ziua de lungă, gospodinele din toată ţara au dereticat, au spălat ştergarele şi covoarele, ca într-o zi obişnuită. Ştiau că astăzi e sărbătoarea Sfântului Gheorghe, dar crucea roşie a dispărut anul acesta din calendar.

Articolul continua dupa recomandari

Bătrână: M-au uitat în calendar şi eu şi-am văzut şi eu treaba asta. "Mă, zic, mâine e sărbătoare că e marţi şi e Sfântu Gheorghe, e 23!" Şi-a schimbat tot. Nu vezi că se schimbă tot?

O zi obişnuită a fost şi pentru cei care poartă numele Sfântului Gheorghe. La barul din sat, nu era nimeni să dea de băut. În toată ţara, românii n-au mai ştiut dacă să le trimită mesaje de "la mulţi ani" rudelor şi prietenilor.

Sfântul Gheorghe este sărbătorit de obicei pe 23 aprilie, dar anul acesta a căzut în Săptămâna Patimilor, o perioadă de post aspru, de meditație și pregătire sufletească pentru Învierea Domnului. Este mare păcat să petreci, când ar trebui, de fapt, să te rogi, spune Biserica.

Părintele Ciprian Ioan Ignat, slujitor Biserica Sfântului Mare Mucenic Gheorghe: Este rânduit de Sfântul Sava, în secolul al 11-lea, în tipicul său ca dacă, în săptămâna pătimirilor este o zi de sărbătoare a unui sfânt, aceasta să se transleze.

Sfântul Sinod a decis să amâne sărbătoarea pe 29 aprilie, în a doua zi de Paşte, când va fi ţinută şi o slujbă. Abia atunci, cei peste un milion de români care se numesc Gheorghe, George, Georgiana sau Georgeta îşi vor putea sărbători onomastica.