Incendiu violent, noaptea trecută, la şcoala din Lunca Cetăţuii, judeţul Iaşi. Flăcări uriaşe au cuprins acoperişul unităţii de învăţământ şi au distrus clădirea aproape în totalitate.

Zeci de pompieri au luptat ore în şir cu focul care s-a extins pe mai bine de o mie de metri pătraţi. În tot acest timp, angajaţii şcolii, dar şi localnicii au sărit în ajutor pentru a salva tot ce se putea din interior.

Articolul continua dupa recomandari

Unitatea de învăţământ intrase în renovare de vara trecută, iar lucrările ar fi trebuit să fie gata în această lună. Aşa se face că imobilul încă nu avea avizul ISU.

Incendiul a izbucnit cu puţin înainte de miezul nopţii. Câţiva trecători au văzut flăcările de la nivelul acoperişului şi au sunat imediat la 112 pentru a chema ajutoare.

În scurt timp, peste 1000 de metri pătraţi ardeau ca o torţă la şcoala din Lunca Cetăţuii. A urmat o mobilizare de forţe.

Mai bine de trei ore a durat lupta cu focul violent care era alimentat de structura clădirii.

'Datorită construcţiei de lemn, care în momentul de faţă arde, este dificilă intervenţia. La locul intervenţiei au fost solicitate şapte autospeciale de stingere cu apă şi spumă, două echipaje de prim ajutor şi două platforme cu un efectiv de aproximativ 50 de cadre militare', a declarat plt. maj. Gabriel Covăsneanu - ISU Iaşi.

Între timp, cadrele didactice, foşti elevi, dar şi localnici au intrat în şcoală pentru a salva tot ce se poate.

Mormane de cataloage, manuale şi dosare din arhivă au fost salvate la timp.

Din clădire, pompierii nu au mai putut salva mare lucru. Şcoala era în curs de reabilitare. Fusese renovată aproape complet şi nu avea încă autorizaţie ISU.

'Într-adevăr, copiii beneficiau de la modernizarea şcolii, dar încă mai era de lucru, în sensul că, acum, în vacanţa intersemestrială urmau nişte proceduri pentru finalizarea lucrărilor la băi. Avizul de la ISU se obţine după terminarea lucrărilor', a precizat Gabriel Lupu, primarul comunei Ciurea.

Sute de elevi din mai multe sate din împrejurimi învăţau aici. O anchetă trebuie să stabilească, acum, de la ce a pornit focul.

Se fac verificări şi în ceea ce priveşte asigurarea deţinută de constructorul care s-a ocupat de renovare.

Între timp autoritățile locale încearcă să găsească soluţii pentru momentul în care vacanţa elevilor, începută prematur astăzi, se va termina.