Scandalul legumelor contaminate cu Listeria schimbă etichetele. După ce porumbul din Ungaria a făcut zeci de victime, în mai multe ţări, Comisia Europeană şi-a propus să introducă etichete speciale pentru produsele congelate.

Opt retaileri de la noi, dar şi un mare distribuitor au restras, pe rând, zeci de sortimente de mazăre, porumb, mix de legume, brocolli, spanac, fasole verde, dar şi căpşuni şi vişine congelate. Toate aduse din aceeaşi fabrică din Ungaria. Acum, Comisia Europeană anunţă şi primele măsuri în ceea ce priveşte etichetarea.

Articolul continua dupa recomandari

Mihai Ţurcanu, europarlamentar: "Cei de la Bruxelles au transmis prin DG Sante să se modifice tot ce înseamnă etichetarea pe legume congelate, şi să fie foarte bine specificat pe etichete ca consumatorii să fiarbă aceste legume înainte de a le consuma."

Pe lângă indicaţia de a firbe legumele înainte de preparate, eticheta ar urma să conţină exact şi temperatura la care trebuie păstrate legumele.

Deocamdată Autoritatea Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor nu ştie ce cantiţăţi au fost retrase, dar reprezenţii unui lanţ de magazine ne-au transmis că au scos de la vânzare peste 2200 de pungi dintr-un singur sortiment. Toate vor fi distruse.

Mihai Ţurcanu, europarlamentar: "E o contaminare şi pe fluxul de trasabilitate, pentru că listeria nu rezistă în produsele congelate foarte mult timp! Cei implicaţi în acest lanţ, cred că au făcut greşeli de igienizare şi manipulare."

Primele simptome ale afecţiunii provocate de bacterie sunt asemănătoare gripei: febră, greaţă, vărsături, dureri musculare şi gastrice. 

Nouă oameni au murit în Europa, după ce au mâncat porumb contaminat cu Listeria.  La noi, inspectorii sanitar-veterinari au precizat că, în urma analizelor de laborator, bacteria nu a fost găsită în legumele comercializate. Mai sunt însă şi alte produse pentru care se aşteaptă rezultatele.