Cine vrea repede Prima Casă, prima dată dă o şpagă! Procurorii spun că luni intregi, acesta ar fi fost criteriul după care erau selectate dosarele la Fondul Naţional de Garantare a creditelor. Mai mulţi funcţionari sunt acuzaţi că ar fi primit mită de la clienţi. Peste 60 de persoane vor fi audiate la Parchet.

La primele ore, angajaţii fondului naţional de garantare s-au trezit cu oamenii în uniformă la uşă. Poliţişti de la Criminalitate Economică, jandarmi şi procurori au luat la verificat dosarele din perioada 2015- 2016. Suspiciunea este de mită. 

Articolul continua dupa recomandari

Şefii de departamente au fost chemaţi de acasă să adune documentele.

În dosar sunt vizate opt persoane, funcţionari de la departamentul "Prima Casă" al Fondului de Garantare, dar şi intermediari. Printre ei, un militar şi o directoare din cadrul unei bănci. Suspecţii au fost monitorizaţi aproape un an de zile. Procurorii au informaţii că unii dintre ei soluţionau mai întâi dosarele însoţite de atenţii financiare. 

Din sutele de cereri care ajungeau zilnic aici, doar câteva erau analizate cu prioritate. 

Practic, clienţii mergeau cu dosarele la bancă. Banca le trimitea mai departe la Fondul de Garantare, pentru aprobare. De unde se întorceau, după un un timp, pentru a fi acordate creditele. Cei care dădeau şpagă, însă, chiar şi de 500 de euro, intrau în analiză cu prioritate. Şi aveau siguranţa că nu pierd precontractele de vânzare-cumpărare. 

În total, peste 60 de persoane vor ajunge la audieri la Parchetul General. Reprezentanţii Fondului de Garantare spun că activitatea instituţiei nu este afectată. 14.000 de dosare pentru creditul Prima Casa au fost aprobate în primul semestru din acest an.