Astăzi, aproximativ 47 milioane de britanici sunt aşteptaţi la VOT pentru un referendum istoric, ce va stabili dacă Regatul Unit va pune sau nu capăt la 46 de ani de apartenenţă la Uniunea Europeană, iar sondajele de opinie anunţă o cursă extrem de strânsă.

UPDATE 16:30 - REZULTATE REFERENDUM Brexit: Ce arată cel mai recent sondaj

Articolul continua dupa recomandari

Britanicii nu ţin cont de vremea extrem de neprietenoasă şi ies la vot pentru a decide dacă Regatul Unit devine sau nu prima ţară care iese din Uniunea Europeană. Tabăra pro-UE a înregistrat un avans de patru puncte procentuale în ultimul sondaj de opinie, realizat miercuri seară şi dat publicităţii joi de Evening Standard.

Potrivit studiului Ipsos MORI, 52% dintre alegători vor să rămână în UE, iar 48% vor ieşirea. Diferenţa de 4% este extrem de mică, în special în condiţiile în care rata de participare ar putea fi redusă, din cauza ploii torenţiale care ameninţă Londra.

UPDATE 15:04 - După 40 de ani de campanie pro-Brexit, liderul laburist Jeremy Corbyn face DECLARAŢII ULUITOARE

Liderul laburist britanic Jeremy Corbyn s-a declarat optimist că tabăra pro-UE, pe care o susţine acum, va fi învingătoare la referendumul privind ieşirea sau rămânerea Marii Britanii în blocul comunitar.

Prezent la vot, liderul opoziţiei a fost întrebat de jurnalişti dacă se simte încrezător. “Sunt extrem de încrezător. Este o zi foarte bună”, a spus Jeremy Corbyn.

UPDATE 14:34 - Boris Johnson, fost primar al Londrei, este pro-BREXIT

În opinia lui Boris Johnson, fost primar al Londrei și lider al campaniei pro-Brexit, ieșirea din Uniunea Europeană ar fi “un punct de cotitură în istoria” Marii Britanii și “un triumf pentru democrație”.

Johnson a mai spus că Marea Britanie “poate prospera puternic” în afara UE și că este pregătit să își sacrifice cariera politică în favoarea dorinței de a vedea un Brexit.

UPDATE 13:00 - Premierul britanic David Cameron a VOTAT!

Premierul britanic conservator David Cameron a votat joi dimineață la Londra, la referendumul privind ieșirea sau rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană, după ce în ultimele luni a dus o campanie pentru menținerea țării în blocul comunitar.

Cameron, însoțit de soția sa, Samantha, au votat la o secție din apropiere de reședința din Downing Street, în centrul Londrei.

UPDATE 12:41 - Grecia SUSŢINE ca Marea Britanie să rămână în UE

Fostul premier elen George Papandreou a declarat că Marea Britanie ar trebui să rămână în UE, aşa cum Grecia a ales mereu să o facă, în pofida “suferinţei şi sacrificiilor din ultimii ani” şi a unor “politici ale Uniunii Europene prost concepute”.

“Am decis să rămânem. În pofida suferinței și a sacrificiilor din ultimii ani, în pofida unor politici ale Uniunii Europene prost concepute în ultimii câțiva ani, grecii au ales, iar și iar, să rămână și să evite un Grexit, a spus fostul șef al guvernului de la Atena.

UPDATE 12:05 - Marea Britanie: Britanicii, îndemnaţi de presă să iasă la VOT

Presa din Marea Britanie îi îndeamnă pe britanici să voteze, “într-o zi decisivă”, la referendumul privind apartenenţa Regatului Unit la Uniunea Europeană.

“Marea Britanie decide”, scrie pe prima pagină tabloidul The Daily Mail, favorabil Brexitului (ieșirea Marii Britanii din UE). La fel si tabloidul The Sun, care titrează: “Ziua Independenței. Renașterea Marii Britanii”, reamintindu-le cititorilor săi să voteze pentru Brexit.

UPDATE 11:00 - Jens Stoltenberg, despre rolul Marii Britanii în Uniunea Europeană

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că rolul Marii Britanii în Uniunea Europeană este crucial pentru combaterea terorismului și a migrației ilegale masive.

“Nu am o preferință de vot. Britanicii sunt cei care decid. Însă ceea ce pot să fac este să spun ce contează pentru NATO, iar o Mare Britanie puternică într-o Europă puternică este deopotrivă în beneficiul Marii Britanii și al NATO, deoarece ne confruntăm cu provocări de securitate fără precedent, cu terorismul, cu instabilitatea și cu un mediu de securitate impredictibil”, a spus șeful Alianței Nord-Atlantice, adăugând că “o Europă fragmentată ar amplifica instabilitatea și impredictibilitatea”.

UPDATE 09:36 - Unul dintre cei mai valoroşi fotbalişti ai tuturor timpurilor sprijină campania pentru rămânerea Marii Britanii în UE

David Beckham, inclus în Topul 100 FIFA al celor mai mari fotbalişti în viaţă, în viziunea marelui Pelé, sprijină campania pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Într-un mesaj postat de Facebook, fostul fotbalist a anunţat că va vota ca Marea Britanie să rămână în UE în referendumul care are loc astăzi, deoarece îşi doreşte să trăiască într-o lume “vibrantă şi conectată”.

UPDATE 09:00 - A început votul

Cele 41.000 de secţii de vot, din 382 de circumscripţii, s-au deschis la ora locală 7.00 (9.00 ora României) şi se vor închide la ora locală 22.00 (00.00 ora României).

Primele rezultate locale sunt aşteptate două ore mai târziu. Între timp, rezultatele oficiale vor fi anunţate abia vineri, “la timp pentru micul dejun”, au dat asigurări autorităţile.

Alegătorii vor primi un buletin de vot, pe care sunt invitaţi să marcheze cu o cruce răspunsul, într-una dintre cele două căsuţe, la unica întrebare: “Ar trebui ca Regatul Unit să rămână membru al Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană?”.

Premierul britanic David Cameron a subliniat că Londra va fi “mai puternică, mai sigură” şi “îi va fi mai bine” dacă va rămâne în Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, unul dintre liderii campaniei pro-Brexit, Nigel Farage, a avertizat că, dacă Marea Britanie va rămâne în UE după referendumul de joi, Danemarca sau Olanda vor ieşi primele.

Lideri din întreaga lume, de la preşedintele american Barack Obama, până la cancelarul german Angela Merkel, liderul francez Francois Hollande şi chiar premierul ungar Viktor Orban au pledat pentru rămânerea Londrei în UE.