Protest pentru calorifere calde, în Bucureşti. Mai mulţi bucureşteni au scandat astăzi în faţa Primăriei Capitalei, supăraţi că de la începutul sezonului rece nu au apă caldă şi căldură în case. Principalul furnizor de agent termic, RADET, a anunţat luna trecută că intră în faliment din cauza datoriilor şi a recunoscut că reţeaua nu a fost înlocuită de zeci de ani.

Protestatarii şi-au dat întâlnire pe Facebook. Au ales să vină în faţa Primăriei Capitalei cu ligheane pentru a trage un semnal de alarmă. Ei spun că Bucureştiul se află într-o situaţie mai rea decât în urmă cu 30 de ani.

Articolul continua dupa recomandari

Protestatar: În capitală noastră, în capitală europeană, în 2019, oamenii așteaptă cu emoție să vadă dacă curge apă caldă. Avem o problema că nu s-au investit bani. De fapt aceste lucrări programate sunt avarii care apar în fiecare zi, în orice moment, în rețeaua de termoficare. 

În urma falimentului declarat de RADET, toată activitatea fostului furnizor de agent termic s-a mutat la Termoenergetica, o companie înfiinţată de Municipalitate. Mutarea activitatii către această companie s-a votat în unanimitate luna trecută în şedinţa Consiliului General. Noua companie nu a avut însă cum să rezolve problemele adunate în ani de zile. O recunosc chiar şi cei care au ieşit în stradă.

Ciprian Ciucu, fost consilier CGMB - Nu putem rezolva pe termen scurt decât dacă recunoaștem gravitatea problemei. Este vorba despre o investiție semnificativă care ar trebui să se întindă pe două mandate de primar

Mult mai grav este însă că avariile au lăsat în urmă cu câteva zile mai multe spitale în frig. Este vorba despre Institutul Oncologic Fundeni, Institutul Clinic Fundeni şi Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu. Zona ar fi cunoscută cu probleme la reţea, dar probleme sunt în toată capitala.

Alexandru Burghiu, director general Termoenergetica - Arealul celor șase CET-uri s-a redus la arealul celor patru. Va dați seama că au o vârstă și una e să alimentezi un kilometru, altă e să alimentezi doi. De aia există anumite sincope

Mai mult, oficialităţile spun că este imposibil să reabilitezi reţeaua fără să oprești furnizarea de agent termic pentru câteva ore.

După aproape o oră, protestatarii au plecat din faţa Primăriei.