Anca Jurma a renunțat la șefia Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în ziua în care secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urma să dezbată propunerea de prelungire a delegării sale. Pe data de 9 iulie 2018, Anca Jurma fusese delegată de către Augustin Lazăr pentru interimatul la conducerea DNA.

Secţia pentru procurori a CSM s-a reunit în şedinţă, pe ordinea de zi regăsindu-se mai multe note ale Direcţiei resurse umane şi organizare, care vizează eliberări sau menţineri în funcţie, dar şi delegări sau prelungire a unor delegări în funcţie.

Articolul continua dupa recomandari

Între acestea se afla şi Nota Direcţiei resurse umane şi organizare privind propunerea de delegare în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a procurorului Anca Jurma.

Jurma a preluat în 12 iulie mandatul de procuror-şef interimar al DNA.

În 20 decembrie, Secţia pentru procurori a CSM a amânat decizia cu privire la prelungirea delegării Ancăi Jurma la conducerea DNA. 

Decizia de amânare a venit după ce în spațiul public a apărut o înregistrare în care şefa interimară a DNA Anca Jurma discuta cu procuroarea Florentina Mirică despre atmosfera generală din DNA, iar din dialoguri rezulta că există o stare generală de demobilizare.

Procurorul Mirică susţine la un moment dat că ”nu s-a mai pus problema să scoatem dosare. S-a pus problema să scădem stocul, nu să facem anchetă”, iar şefa interimară a DNA răspunde exasperată că le-a cerut procurorilor ”să facă dosare, ce Dumnezeu!”. Anca Jurma deplânge apoi lipsa de curaj a procurorilor ”Ei! Băi, deci e o armată de bărbaţi în această instituţie! Ca şoarecii! Ca şoarecii! Cum îi vezi: oileu!”. Ulterior, Jurma a explicat că încerc să găsească împreună cu subalterna sa ”căi de revitalizare a activităţii DNA".

sursa: news.ro